Räikkönen: A mostani Ferrarival nem fogunk nyerni

Forma-1, Kimi Räikkönen, Scuderia Ferrari, Osztrák Nagydíj
SPIELBERG,AUSTRIA,30.JUN.16 - MOTORSPORTS, FORMULA 1 - Grand Prix of Austria, Red Bull Ring, preview. Image shows Kimi Raikkoenen (FIN/ Ferrari). Photo: GEPA pictures/ Daniel Goetzhaber - For editorial use only. Image is free of charge.
Vágólapra másolva!
Ha Ferrari versenyzőjén múlna, már csak a 2017-es autót fejlesztenék, még úgy is, hogy neki még nincs szerződése a következő szezonra. Bízik a csapat döntéseiben, úgysem ő hozza meg azokat.

Még csak a 21 futamot világbajnokság 9. fordulója kezdődik meg a hétvégén Ausztriában, de a csapatok egyre nagyobb erővel dolgoznak a 2017-es autóik fejlesztésén. A Haas például már átállt a radikálisan új szabályok szerint épülő modelljük kidolgozására, és Kimi Räikkönen is úgy véli, hogy jobb lenne, ha a Ferrari is lemondana az SF16-H-ról.

„A versenyzőket csak a győzelem érdekli, és ettől most olyan messze vagyunk, hogy nekem teljesen jó lenne, ha teljesen átirányítanánk az erőfeszítéseinket, mert ezzel az autóval biztosan nem fogunk nyerni” – mondta az FIA csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Leírta az idei évet Forrás: GEPA pictures/Gepa Pictures/ Daniel Goetzhaber

„Minél hamarabb kezdünk győzni, annál boldogabb leszek, és erre akarok összpontosítani, ez lenne a legjobb. Viszont nem én vagyok a csapatfőnök, és ennek is megvan az oka. Talán felkészültebb emberek hozzák meg ezeket a döntéseket, de megbízom abban, amit a csapat tesz.”

Räikkönen szerint a Ferrari a megkérdőjelezhető taktikai döntések ellenére is a tőlük telhető legjobb munkát végezte az elmúlt futamok során, de „a csapaton kívüli emberek persze annyit beszélnek, amennyit csak akarnak. Nem tudjuk befolyásolni őket, és ez nem is a mi dolgunk.”

Elmondta, hogy minden hétvége után elemzik a történteket, és nincs problémája a csapat döntéseivel. Hasonló az álláspontja a szerződéshosszabbításának kérdésével is.

„Nem tudom, mi fog jövőre történni. Sok a szóbeszéd, de ez mindig így van, mióta az F1-ben vagyok. Nincs semmi újdonság, az emberek azt mondanak, amit akarnak, de nagyon-nagyon kevés rálátásuk van arra, hogy mi folyik épp. Nem rajtam múlik a szerződés aláírása, és nem én döntök. Ha így lenne, könnyen megmondanám, hogy mi fog történni, de nem ez van. Próbáljuk a legjobbunkat adni, és a csapat ismeri a sztorimat. Részemről ennyi, a csapaton kívül nincs mit mondanom se itt, se máshol.”

A Ferrari elnöke elkezdte már noszogatni a 2007-es világbajnokot, de Sergio Marchionne azt is elismerte, hogy az autó teljesítménye nagyobb gondot okoz, mint a versenyzők szereplése. Räikkönen helye közben egyre biztosabbnak tűnik, mivel a Red Bull magához láncolta Max Verstappent és Daniel Ricciardót, Valtteri Bottas szolgálataira pedig opciója lehet a Williamsnek. Sergio Pérez neve merült még fel, de a Force India pilótája szerint csak pletykálnak róla.

Pérez leselkedik Räikkönen helyére? Forrás: GEPA pictures/Gepa Pictures/ Daniel Goetzhaber

„Az F1-ben semmit sem lehet kizárni, ezt már megtanultam” – nyilatkozta Pérez. „Soha sem tudni, hogy mi történik a jövőben. Egyre közelebb kerülünk a jövőmmel kapcsolatos döntéshez, meglátjuk, hogy lesz-e lehetőség vagy sem” – magyarázta, de hozzátette, őt a versenyzés köti le, a tárgyalásokat a menedzsmentjére hagyja. Elismerte viszont, hogy örül a Ferrarival kapcsolatos híreszteléseknek, amelyeket pletykáknak nevezett.

„Ha az ember jól megy egy F1-es futamon, rögtön szóba hozzák a Ferrarival” – mondta. „Ez a legnagyobb csapat az F1-ben, úgyhogy ha az embert összefüggésbe hozzák velük, akkor jól szerepelt” – vélte. „Noha ezek csak pletykák, tudom, hogy jó munkát végzek, és jól dolgozom a csapattal” – szögezte le. „Világbajnok akarok lenni, és sikeressé válni a sportban. Nem bizonygatnám, hogy a McLarennek igaza volt-e vagy sem, csak azt, hogy elég jó vagyok, hogy bajnok legyek.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!