Vágólapra másolva!
Tegnap még fantasztikusan érezte a ritmust, szombaton már semennyire, ismerte el. Változtattak az autóján, de nem vált be.

Lewis Hamiltont és szurkolóit sokkolta az Európa Nagydíj időmérője, mivel a brit hiába várta abszolút favoritként azt, a Q3-ban elkövetett hibája miatt csak a 10. helyről rajtolhat. Hamilton mindhárom szabadedzésen tarolt, de kicsúszások formájában a kvalifikáció korábbi fázisában is voltak jelei annak, hogy nincs teljesen összhangban az autóval.

"Tegnap fantasztikusan éreztem a ritmust, ma semennyire. Előfordul ilyesmi" - mondta letörten. "Innentől a kármentés lesz a cél. Meglátjuk, mit tudok tenni."

"Döcögős időmérő volt, olyan, amilyenre nincs szükségünk. Az ilyeneket összeszorított fogakkal kell tűrni. Az autó alapvetően jól ment, ma én nem találtam a ritmust" - magyarázta. "Nem sikerült eltalálnom a kanyarok csúcspontját, a féktávokat. Semmi sem stimmelt."

Hamilton hibázott, ezért csak a 10. helyről rajtolhat Forrás: AFP/Kirill Kudryavtsev

"Nem tudtam ugyanúgy fékezni, mint pénteken, és ehhez nem sikerült alkalmazkodnom, ezért vétettem több hibát. Az autó más volt péntekhez képest, de benne volt a pole pozíció."

Hamilton a Q3-ban csupán egy gumimelegítő kört tudott futni, mielőtt a bakui pálya óvárosi részén az egyik jobbosban túl kis ívet választott, és a palánkon eltörte a jobbelső kerekét. Csapatfőnöke, Toto Wolff nem meglepő módon úgy nyilatkozott a Sky Sportsnak, hogy "többet vártak tőle", és hogy odaérhetett volna az első rajtsorba. "Ha valaki nem érzi a ritmust, nehéz jó kört futni" - tette hozzá.

A brit pilóta a szezon korábbi részében nem önhibájából került hasonló helyzetekbe, hogy a mezőny sűrűjéből kelljen előretörnie: az Orosz Nagydíjon például ugyanebből a rajtpozícióból a 2. helyig masírozott. Tudja, hogy Bakuban lesz lehetősége előzni, de

attól tart, hogy a pole-ból induló Nico Rosberg addigra már messze járhat, mire áthámozza magát a többieken.

Rosbergnek az időmérőre álltak össze a beállítások

Rosberg nagy esélyt kapott, hogy az utóbbi futamokon megcsappant pontelőnyét ismét növelhesse, mert a Mercedesnek a saját kezében van a sorsa az Európa Nagydíjon. Azt mondja, nála pont jókor álltak össze a beállítások.

"Egész hétvégén dolgoztam rajtuk, és az időmérőre minden optimális lett. Jónak éreztem az autót" - nyilatkozta. "Lewis pont előttem szenvedett balesetet, ezért azt a kört buktam. Egyetlen lövésem maradt a végén, de minden jól alakult."

Hamiltont azonban nem írja le, mert csapattársát hátrébbról indulva is veszélyesnek érzi.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!