Hamiltonnak és Rosbergnek nem kell idomított majomnak lennie

Forma-1, Rosberg, Hamilton
Mercedes AMG Petronas F1 Team's German driver Nico Rosberg and Mercedes AMG Petronas F1 Team's British driver Lewis Hamilton pose in the parc ferme after the qualifying session at the Circuit de Catalunya on May 14, 2016 in Montmelo on the outskirts of Barcelona ahead of the Spanish Formula One Grand Prix. / AFP PHOTO / JOSEP LAGO
Vágólapra másolva!
Toto Wolff szerint mindenki jobban jár, ha nem avatkoznak bele túlságosan a két pilóta versengésébe, mert ők sokkal jobban ismerik egymást, a közönség meg unná, ha túl jóban lennének.

Harmadik éve állandó téma a Forma-1-ben Lewis Hamilton és Nico Rosberg küzdelme a világbajnoki címért. A hullámvasúthoz hasonló viszony több mély- és csúcsponthoz is elérkezett már, legutóbb a Spanyol Nagydíjon alakult ki krízis, miután a két pilóta kiütötte egymást a verseny elején. Toto Wolff, a Mercedes-Benz Motorsport igazgatója mégsem akar beavatkozni a páros csatájába.

„Az F1 legjobb párharcai mindig csapattársak között alakultak ki, például Senna és Prost vagy Mansell és Piquet esetében, és ezt mi elfogadjuk” – nyilatkozta. „10-20-30 év múlva a Rosberg-Hamilton párharcot is ilyen ikonikusnak tartják majd a magazinok és a történelemkönyvek.”

Az idén Rosberg áll jobban, de Hamilton is behúzhatja zsinórban a 3. világbajnoki címét a Mercedesszel (összesen a 4-et) Forrás: AFP/Josep Lago

„Az F1-nek szüksége van a vitatható ügyekre a pályán és azon kívül is, mi pedig nem akarunk túlságosan nagyvállalati módszerekkel beavatkozni ebbe, és elsimítani az ügyeket a közvélemény előtt.”

Wolff szerint azért sem lenne bölcs húzás beavatkozni Hamilton és Rosberg viszonyába, mert gokartos múltjuknak köszönhetően sokkal jobban ismerik egymást, mint a főnökeik őket. Az osztrák szakember úgy véli, ez sokat segít az ellentétek elsimításában.

Wolff (balra) nem akar túlságosan sokat főnökösködni Forrás: Daimler AG/Daimler AG/Steve Etherington

Az is segít a csapatnak, hogy az előző két szezon során megnyert bajnoki címekkel folytatni tudták az Ezüstnyilak 60 éve íródó történetét, így most szabadabban felvállalhatják a konfliktusokat, amelyek a közönségnek is tetszhetnek.

A Mercedes főnöke kijelentette, hogy meg akarják hosszabbítani Rosberg szerződését, és egyelőre senki mással nem tárgyalnak. Wolff úgy véli, helyes döntés volt Rosberg részéről, hogy felkérte Gerhard Bergert a tárgyalások kezelésére, mert „Gerhard jól tudja őt képviselni. Hosszú évek óta ismerem, akárcsak Niki (Lauda) is, úgyhogy jó ez így.”

Úgy hírlik, Rosberg és a Mercedes nem a pénzről egyezkedik, hanem a szerződés időtartamáról: a Pascal Wehrlein fejlődését figyelemmel követő csapat csak egy újabb évet kínál neki, míg azt szeretné, ha lehetőleg háromra köteleznék el magukat mellette.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!