Vágólapra másolva!
Az újfajta digitális technológiákban látja az F1 jövőjét a sportágat irányító igazgatótanács egyik tagja, Sir Martin Sorrell. Nyíltan bírálta Bernie Ecclestone néhány intézkedését, de másban ki is állt mellette.

Egyre aktuálisabb kérdés az F1 jövője, és azon belül Bernie Ecclestone utódlásának kérdése. A 85 esztendős üzletember felfuttatta a sportot, de az elmúlt években többször botrányba is keveredett: legutóbb a nőkről és Putyinról alkotott kifogásolható véleményt, és azzal is felhördülést keltett, hogy egy előfizetéses csatornának adta el az F1 nagy-britanniai közvetítési jogait.

Ezzel Sir Martin Sorrell, a nemzetközi WPP reklám- és PR ügynökség ügyvezetője, egyben az F1 igazgatótanácsának tagja sem ért egyet. Az F1.com-nak elmondta: „Hosszabb távon nem biztos, hogy az előfizetési díj a megoldás, ez elavult modell lehet.

– adott hangot ellenvéleményének, és a Rolling Stones ingyenes kubai koncertjét hozta fel példának. „A világ változik, ezt sokan a Forma-1-ben is kezdik megérteni.”

Az idén a vártnál izgalmasabbak a versenyek Forrás: AFP/Lluis Gene

Sorrell véleménye azért rendhagyó, mert az F1 általános ügyeivel kapcsolatban szinte csak Bernie Ecclestone, esetleg a tulajdonos CVC-t képviselő Donald MacKenzie szokott megszólalni, és egyáltalán nem jellemző, hogy valaki bírálja Ecclestone működését. Sorrell persze nem támadólag tette ezt, azonban rámutatott, hogy az F1 forradalom előtt áll a közönséggel való kapcsolattartás terén, bár ez valószínűleg már az Ecclestone utáni korszakban fog lezajlani.

szinte vezetni lehetne az autókat! Ridley Scott filmjében, a Mentőexpedícióban például meg is lehet ezt tenni. Én magam emelkedtem fel az űrhajóval a Mars felszínéről, sétáltam az űrben, és mélyen belenéztem a nagy ürességbe, az élmény lenyűgözött a fülhallgatóval és a VR-szemüveggel. A technológia már ma is hihetetlen, a következő években pedig még jelentős fejlődésen megy majd keresztül. Gondolják csak el, mi minden válik lehetségessé!”

Így nézünk majd F1-et? Forrás: Imaginechina/Song fan - Imaginechina/Song Fan

Sorrell úgy véli, az F1-nek nem csak más autósportokkal, hanem minden egyéb szórakozási lehetőséggel kell megvívnia az emberek szabadidejéért, s bár tudja, hogy sokan nem értenek vele egyet, úgy véli, a VR technológia előretörése kulcsfontosságú lesz a sportesemények fogyasztása terén.

„A Vodafone digitális stadiont épít Isztambulban. Azt érdemes lesz megnézni. Új lehetőségeket kapnak a nézők, teljesen újszerű élményben lesz részük.

Megmosolyogtat kissé, hogy az emberek még mindig tévéképernyőkön nézik az F1-es versenyeket, de biztos vagyok abban, hogy épülnek majd újszerű pályák” – utalt a helyszíni szurkolók újszerű kiszolgálására.

A WPP feje szerint Ecclestone pótolhatatlan lesz az F1 élén, és nem hisz abban sem, hogy megosztható lesz a brit üzletember feladatköre. Sorrell „egyedinek” tartja az F1 első emberét, aki szerinte még mindig elemében van, és mindössze annyival bírálta a sportot, hogy jelenleg a rövidtávú érdekeket a hosszabb távú célok alá rendelik.

Sorrell (jobbra) Jackie Stewart (balra) ügyintézőjeként csöppent bele az autósportba 1968-ban Forrás: AFP/Oli Scarff

Sorrell szerint a sorozatnak legalább egy hónapot az USA-ban kellene töltenie, minimum két, de inkább négy futammal a kontinensen, és szerinte a következő 1 milliárd néző Ázsiából, Dél-Amerikából illetve Afrikából jön majd. Nem értett egyet azokkal, akik szerint az F1-nek nem kellene olyan országokba látogatnia, ahol nincs hagyománya az autóversenyzésnek.

„A Forma-1 követi a stratégiánkat: gyorsan növekvő piacokra megyünk, adatokból indulunk ki, és a működésünk digitálissá válik. A Forma-1 mindhárom szempontnak megfelel, és lenyűgöző vállalatok körét tudhatja maga mellett. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem csatlakozhatna hozzá még több.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!