Vágólapra másolva!
Egy fiatal török tervező képzelte el, hogy milyen lehetne az Alfa Romeo F1-es autója. Az arányok kissé furcsák, de az ötlet nem túl elrugaszkodott.

Formatervezési forradalom előtt áll az F1, mivel jövőre várhatóan bemutatkozik a glória néven elhíresült bukókeret, és a későbbiekben az is elképzelhető, hogy szélvédő kerül az autókra. A biztonsági fejlesztések jelenlegi állapotát látva sokan úgy vélik, hogy az együléses versenyautók ezzel alapvető jellegzetességüket is elvesztik, de egyes tanulmányautók azt sugallják, hogy ez nem feltétlenül igaz.

Jól néz ki? Forrás: behance.net/olcaytuncaykarabulut

Korábban egy holland tervező mutatta be, hogy a vadászrepülőgépekre emlékeztető, az LMP-autókon is használt zárt pilótafülke esztétikailag vonzó lehet, ezúttal pedig egy török fiatal, Olcay Tuncay Karabulut készített provokatív javaslatokat a közeljövő F1-es autóira. Legújabb tanulmányautója egy fiktív Alfa Romeót ábrázol áramvonalas, teljesen zárt pilófafülkével.

Menő lenne egy ilyen F1-es Alfa Forrás: Olcay Tuncay Karabulut

Az autó megvalósítása ebben a formában kérdőjeles, de sokkal fontosabb az, hogy megmutatja, a zárt pilótafülke és a szélvédő is lehet esztétikus, ha jól illeszkedik az autó általános formatervébe, és nem csupán ráerőltetik az alkatrészt egy olyan karosszériára, amelyet eredetileg nyitottnak álmodtak meg.

Szavazzon!

Legyenek ilyenek az F1-es autók?

Az Alfa tanulmányautó mellett Karabulut készített egy szélvédővel ellátott, de kissé aránytalan McLarent is, valamint egy Ferrari és egy Williams koncepciót buborékszerű pilótafülkékkel. Ezekkel a jövőre érvényes technikai szabályokat és a szélesebb gumikat is megpróbálta követni több-kevesebb sikerrel. A grafikák a formatervező Behance portfóliójában láthatók.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!