Vágólapra másolva!
A pénztelenséggel küzdő svájci istálló csapatfőnöke szerint az F1-et övező negatív hangulat miatt nem találnak befektetőt. Hónapok óta csúsznak a fizetésekkel.

A márciusi csúszás után az áprilisi béreket is csak késve fizette ki a Sauber az alkalmazottaiknak, és az Autosport úgy értesült, hogy várhatóan a májusi fizetések is csak később jelennek majd meg a számlákon. A pénzhiány miatt a svájci istálló nem tud legyártani új fejlesztéseket, de a szaklap azt írja, Felipe Nasr brazil szponzorai a jövő hónapban a megállapodás szerint fizetni fognak.

Ez rövid távon ismét mentőövet dobhat a Saubernek, de így is befektetőre van szükségük a fenntartható működéshez. Monisha Kaltenborn csapatfőnök attól tart, nehezen fognak új partnert találni az F1 visszásságai miatt.

Nasr és Ericsson szponzorai, valamint a jogdíjbevételek tartják el a Saubert Forrás: AFP/Johannes Eisele

„Először is mindenhez időre van szükség, nem lehet erőltetni a dolgokat” – nyilatkozta az F1i.com-nak.

Nem segítenek a negatívumok, amelyek körbeveszik ezt a sportot, ráadásul bizonyos szempontból teljesen szükségtelenek is. Minden az utolsó pillanatban dől el, nincs kiszámíthatóság a szabályalkotás terén, és az érintettek még azelőtt kritizálni kezdik a szabályokat, hogy azok életbe lépnének.”

A Sauber már csak a Manornál gyorsabb Forrás: DPPI media/Florent Gooden

Hasonló kritikát fogalmazott meg nemrég Dieter Zetsche, a Daimler AG igazgatótanácsának elnöke is, de a Sauber helyzete kapcsán fontos megjegyezni, hogy a jogász végzettségű Kaltenbornt tavaly majdnem letartóztatták, miután két pilótaülésre legalább hat versenyzőt leszerződtetett, és a hoppon maradtak egyike, Giedo van der Garde perre vitte az ügyet. Ennek fényében nem feltétlenül meglepő, hogy a Sauber nem talál magának partnereket, bár Kaltenborn szerint így is működőképesek maradnak.

„Sajnos hozzá kell szoknunk ehhez a szituációhoz, és rá kell vennünk az embereinket, hogy a megfelelő feladatoikra összpontosítsanak, és ne bosszankodjanak a helyzet miatt. Szerintem az egy nagyon fontos lépcsőfok. Amikor az embernek a gödörből kell felküzdenie magát, más hozzáállásra van szüksége.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!