Társoldalunk:

A Toro Rosso jövőre a legújabb Ferrari motort akarja

2016.05.24. 13:49

A csapatfőnök, Franz Tost szerint tavaly sarokba szorították őket, ezért fogadta el, hogy lejárt szavatosságú erőforrást használjanak 2016-ban, de jövőre változtatni akar ezen.

Újabb harc elébe néz a Toro Rosso az erőforrásokkal kapcsolatos helyzetének rendezése miatt. A faenzai istálló a Red Bull utasítására tavaly megvált az akkor még betegeskedő Renault-któl, és új beszállító után nézett, de az idő rövidsége miatt csak a Ferrari volt hajlandó ellátni őket, és ők sem ajánlották fel a legújabb fejlesztésű erőforrást.

Franz Tost csapatfőnök ezt is elfogadta, mert a megbízható, és akkor még versenyképes Ferrari motor is jobb választásnak tűnt a gyengélkedő Renault helyett, azonban az olaszok tavalyi hajtóműve a vártnál hamarabb elavul, és további fejlesztések sem jönnek hozzá. Tost az Autosportnak kijelentette, jövőre a legújabb Ferrari motort akarja megszerezni.

Két 6. hely a Toro Rosso idei legjobb eredménye Carlos Sainz (képünkön) és Max Verstappen révén, de a Red Bullhoz katapultált holland alatt Oroszországban elfüstölt egy motorForrás: 2016 Getty Images/Mark Thompson

„Ugyanazt a specifikációt kell megkapnunk” – mondta. „Tavaly későn döntöttünk, ezért sarokba szorítottak minket, és el kellett fogadnunk, amit ajánlottak számunkra. Az idei évben már más a helyzet. Jövőre ugyanazt a változatot akarjuk” – szögezte le az osztrák, de azt is elárulta, hogy egyelőre az idén használt 2015-ös motorra sincs panasza. A teljesítmény elégedetté tesz minket, e téren a Ferrari jó alapanyagot szállít számunkra.”

Korábban felmerült, hogy a Renault szívesen visszafogadná a Toro Rossót, miután a tavalyi viharok elültek. A gyártóknak hivatalosan május 15-ig kellett jelezniük, hogy mely istállókat látják el motorokkal, ha valamelyik csapat nem tudna szerződést kötni, az FIA közbelép, és június 1-ig megpróbálnak megállapodást kicsikarni a kérdéses istálló és a lehetséges beszállítók között.

A Toro Rosso még mindig elég jó a pontszerzéshezForrás: 2016 Getty Images/Clive Mason

A Ferrari egyelőre nem hozta nyilvánosságra, hogy jövőre mely csapatoknak adnak motorokat. Az idén a gyári istálló mellett a Sauber és a Haas kapja a 2016-os változatot, és némi csúszással a szezon közben bevezetett újításokat is.

A motorok teljesítményének kiegyensúlyozása folyamatosan felmerülő téma a résztvevők és a szabályalkotók között. A független csapatok, élen a Red Bull-lal azt szeretnék, ha az erőforrások nem lennének teljesítményt befolyásoló tényezők, a gyártók viszont e téren is versenyezni kívánnak. A Ferrari tavaly is 2014-es motort adott a csődből megmentett Manornak, az idén pedig a Toro Rossót szolgálják így ki, de igazolniuk kell az FIA-nak, hogy a korábbi változat is „sportszerűen és méltányosan versenyezhet a többi homologizált erőforrással.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!