Társoldalunk:

A Red Bull brutalitása jót is tehet Kvjatnak

2016.05.24. 20:11

Meglepte az F1-es közvéleményt, hogy a Red Bull kirúgta Danyiil Kvjatot a rögtön futamot nyerő Max Verstappen miatt, de Alex Wurz, a versenyzők szakszervezetének elnöke szerint a döntés még jót is tehet az orosz pilóta pályafutásának.

Meglepte az F1-es közvéleményt, hogy a Red Bull kirúgta Danyiil Kvjatot a rögtön futamot nyerő Max Verstappen miatt, de Alex Wurz, a versenyzők szakszervezetének elnöke szerint a döntés még jót is tehet az orosz pilóta pályafutásának.

A Spanyol Nagydíj előtt a Red Bullnál úgy döntöttek, hogy Danyiil Kvjatot lefokozzák a Toro Rossóhoz, Max Verstappent pedig előléptetik az orosz helyére, akinek teljesítményével egy ideje már elégedetlenek voltak. Miután Verstappen azonnal nyerni tudott, Kvjat helyzete még reménytelenebbé vált, de Alex Wurz, a versenyzők szakszervezete (GPDA) elnöke szerint Kvjat sorsa még jóra is fordulhat.

Kvjat a Toro Rossóval is szép eredményt ért el, de Verstappen teljesen elhomályosítottaForrás: 2016 Getty Images/Dan Istitene

„Ez egy igencsak jellemformáló időszak az életében” – nyilatkozta Wurz a Motorsport.com-nak. „Nem könnyű, de hosszabb távon erősebbé teheti. Remélem, hogy átvészeli ezt, mert egy ilyen fiatal srác számára ez egy nagyon brutális helyzet. Kedvelem Danyiilt. Jó srác, a szíve és az esze is a helyén van, ráadásul nagyon gyors is.”

Wurz elmondta, átérzi Kvjat helyzetét, de hozzátette, hogy a Red Bull gyermekkora támogatja az oroszt, és szerinte nagyon sokan cserélnének vele azok közül, akik nem kaptak lehetőséget, hogy bizonyítsanak. „Nagyon bízom benne, hogy a teljesen érthető dühét pozitív energiává tudja alakítani, és erősebbé válhat. Néhány versenye még van a szezon végéig, hogy ezt megtegye.”

Fegyelmezetten kezelte a helyzetetForrás: 2016 Getty Images/Clive Mason

Kvjat láthatóan bosszús volt Barcelonában, de nyilvános fellépései során fegyelmezetten nyilatkozott, és vasárnap pontot szerzett a számára idegen Toro Rossóval, valamint a csapat történetének első leggyorsabb versenykörét is elérte. Úgy véli, nem a pályán történtek határozták meg a sorsát.

A Forma-1 nem csak abból áll, ami a pályán történik. Nagyon sok dolog zajlik azon kívül is, de ezekről nem akarok beszélni, megtartom magamnak. Elég sok dolgot megtudtam, és nagyon jó a memóriám. Emlékezni fogok erre a döntésre, és azokra, akik meghozták. Most a Toro Rossónál vagyok, egy olyan csapatnál, amit nagyon szeretek, és ez kölcsönös érzésnek tűnik. Nagyon sok lehetőség rejlik bennünk, és ez mindent összevetve jó lépés lehet a pályafutásom szempontjából.”

Kvjat elmondta, hogy a leváltása már azóta benne volt a levegőben, hogy csatlakozott a Red Bullhoz, de ő csak a feladatára próbált koncentrálni, de „bebizonyosodott, hogy ez nem volt elég.” Úgy vélte, a megpróbáltatások emberileg erősebbé tették, miután néhány napig elgondolkodott a világról és az F1 működéséről. A Monacói Nagydíj előtt viszont kijelentette, úgy érzi, mindent jól csinált a Red Bullnál.

Elkésett a magyarázattalForrás: RIA Novosti/Evgeny Biyatov

„A szükségesnél sokkal jobban szerepeltem” – vélte. „Én szereztem nekik az év első dobogós helyét. A tempónk is egyre javult. Megkapták, amit vártak tőlem, tényleg csak ezt mondhatom. Azt gondolom, hogy mindent jól csináltam, abszolút mindent” – nyilatkozta az orosz pilóta, aki azzal sem ért egyet, hogy túl korán léptették elő a Red Bullhoz.

„A (2015-ös) szezon második fele stabilan alakult számomra, minden rendben volt, és hoztam Daniel (Ricciardo) eredményeit, sőt meg is vertem, mert több pontot szereztem nála. Ez az idén is ugyanígy lett volna. Baromság, hogy túl korán jött a lehetőség.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!