Vágólapra másolva!
„Mi ez, autóverseny vagy ping-pong?” – fortyant fel a német a Spanyol Nagydíj alatt Ricciardo egyik manővere után, ami a vetélytársa szerint „tipikus” volt. Hozzá hasonlóan az ausztrál is úgy érzi, a győzelmet vesztette el a három kiállásos stratégia miatt.

Összecsapott a két volt csapattárs, Daniel Ricciardo és Sebastian Vettel a vasárnapi Spanyol Nagydíjon. Miután a Red Bull versenyzője a 6 körrel újabb gumikkal utolérte a Ferrarit, többször is támadást indított ellene.

Az 59. körben kis híján sikerült ki is fékeznie Vettelt a célegyenes végén,

de túlszaladt a kanyar csúcspontján, alig tudott elfordulni, és hajszálon múlt, hogy a két autó nem ütközött össze.

„Mi ez, autóverseny vagy ping-pong?!" – dühöngött Vettel a rádióban, ami nem nyerte el Ricciardo tetszését.

– nyilatkozta a futamot követően. „A pilóták 99 százalékával ellentétben én legalább megpróbáltam előzni. Sokan beérik azzal, hogy valaki mögött kocsikáznak. Én nekifutottam párszor, nem jött be. De a 4. helyen ücsörögni nem volt elég. Tudtam, hogy közeledünk az elöl haladókhoz, és Seb útban van előttem a dobogó felé, sőt akár a győzelem is elérhető lenne. Muszáj volt megpróbálnom."

Vettel utólag nem tulajdonított jelentőséget a saját megjegyzésének, elismerve, hogy csak hirtelen felindulásból hördült fel a rádióban,

mivel Ricciardo manővere „kissé hajmeresztő" volt. „Felkaptam a vizet. Azért panaszkodtam, mert ha nem játszottam volna az ő kottájából, összeütközünk" – mondta. „De persze végső soron ez a versenyzés. Az volt az egyetlen esélye, ha az (utolsó) kanyarban elrontom a kigyorsítást, úgyhogy ki kellett használnia a lehetőséget."

Eldobtuk a győzelmet

Ellenfeléhez hasonlóan Ricciardo is úgy vélte, a három kiállásos stratégia miatt csúszott le a győzelemről. A verseny jelentős részében mindketten a csapattársuk előtt haladtak, végül mégis mögöttük értek célba, úgyhogy Ricciardo nyíltan megkérdőjelezte a Red Bull döntését.

„A Mercedesek ütközése miatt a kezünkben volt a győzelem, de aztán három kiállásra váltottunk. Ráadásul túl későn, mert addigra Seb átugrott minket" – mutatott rá. „Három autót kellett volna megelőznünk a pályán, holott tudtuk, hogy nem vagyunk elég gyorsak az egyenesben, és itt amúgy is nehéz előzni. Szerintem ennek nem volt értelme."

Sokáig Ricciardo vezetett, végül azonban csak a 4. helyen ért célba Forrás: Getty Images / Red Bull Content Pool/Dan Istitene

A versenyt a 43. körig vezető Ricciardo hozzátette, hogy azt hitte, azért kell háromszor kereket cserélnie, mert a többiek is mind így tesznek. Új csapattársa, Max Verstappen, valamint Kimi Räikkönen azonban csak kétszer járt a bokszban.

– mérgelődött az ausztrál, aki Vettellel holtversenyben, 48 ponttal az összetett 4. helyén áll. „Nem értem, miért... Normális esetben az kapja a jobb stratégiát, aki előrébb van, ma mégsem így történt."

Ricciardo hangsúlyozta, hogy nem Verstappentől sajnálja a győzelmet, csak a saját eredménye miatt csalódott. A Red Bullnál azzal védekeztek, hogy nem tudták pontosan felmérni, hány kiállás lesz az optimális, és két vasat akartak tartani a tűzbe, ezért állították eltérő pályára a pilótáikat.

Két körrel a leintés előtt Ricciardo még bal hátsó defektet is kapott,

de úgy vélte, ennek nem volt köze a Vettel ellen indított támadásaihoz, és az autóik sem értek össze a kerék-kerék elleni csaták során. Mivel elég nagy volt az előnye az 5. helyezett Valtteri Bottashoz képest, végül az extra kerékcserével sem vesztett pozíciót.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!