Alonso: Micsoda? Versenyzőt cserélt a Red Bull?

Forma-1, Fernando Alonso, McLaren Honda, Lewis Hamilton, Mercedes AMG Petronas, okostelefon
McLaren Honda's Spanish driver Fernando Alonso (L) records with his telephone as Mercedes AMG Petronas F1 Team's British driver Lewis Hamilton looks on during a press conference at the Circuit de Catalunya on May 12, 2016 in Montmelo on the outskirts of Barcelona ahead of the Spanish Formula One Grand Prix. / AFP PHOTO / LLUIS GENE
Vágólapra másolva!
A kétszeres világbajnok és Lewis Hamilton viccel próbálta oldani a feszültséget a csütörtöki sajtótájékoztatón, ahol mindenki Danyiil Kvjat és Max Verstappen helycseréjére volt kíváncsi.

A Spanyol Nagydíj csütörtöki sajtótájékoztatója a ritka alkalmak egyike volt, amikor hiába ült ott Lewis Hamilton és Fernando Alonso is, alig jutottak szóhoz. Amikor mégis, akkor is inkább a Kvjat-Verstappen cseréről kérték ki a véleményüket. Ezt Alonso egy idő után unni is kezdte, és viccelődve azt mondta, ő nem is hallott az egészről, és Hamiltontól is megkérdezte, hogy ő tud-e a történtekről Mindketten próbáltak kimaradni ebből az ügyből, de Hamilton azért kifejtette a nézeteit.

„Nagyon fontos, hogy ne fogják vissza a fiatal versenyzőket” – mondta a háromszoros világbajnok. „Van, akinek több, van, akinek kevesebb időre van szüksége. Nagyon szorítok Danyiilért, (a Red Bull) két nagyszerű versenyzője ül itt, és bízom abban, hogy egyikük pályafutásának sem fognak ártani. Túl nagy nyomás, túl sok stressz túl korán rossz irányba vezetheti az embert.”

Alonso és Hamilton nem mindig volt ilyen jóban Forrás: AFP/Lluis Gene

Hamilton szerint a jelenlegi helyzet „remek lehetőség az egyiküknek és nagyon szerencsétlen a másiknak.” Hozzátette, „a Red Bull remekül előtérbe hozza a fiatal pilótákat, de meg kell érteniük, hogy időbe telik a fejlődésük. Hibák előfordulnak. Túl nagy rajtunk a nyomás, különösen fiatal korban, rengeteget kell tanulni. Nehéz dolog egy versenyző számára, ha kiszakítják egy csapatból, ahol otthonosan mozog, aztán áthelyezik egy másikba.”

Alonso hárítani próbálta a kérdést azzal, hogy ez a csapat belügye, de meglepetésként értékelte a helycserét. Egyetértett Hamiltonnal azzal kapcsolatban, hogy Red Bull „remek munkát végez a pilótanevelés és a tehetségkutatás terén. Ők így csinálják ezt, és eddig bevált nekik” – kommentált a kétszeres világbajnok, aki 2001-ben a Minardinál mutatkozott be, majd a 2002-es szezont a Renault tesztpilótájaként töltötte, mielőtt a francia gyártó színeiben visszatért a mezőnybe.

A Red Bull döntését korábban Jenson Button és Pascal Wehrlein is értetlenséggel fogadta, és Barcelonában a Haas pilótája, Romain Grosjean is túlzásnak tartotta. Grosjean sokat látott e téren, 2009 végén eltanácsolták a Renault-tól fél szezon után, majd 2012-ben egy futamra el is tiltották, miután folyamatosan baleseteket okozott. Azóta benőtt a feje lágya, és empátiával kezelte Kvjat helyzetét.

– vélte Grosjean. „Danyiilnek csak egy éve volt az F1-ben, aztán rögtön ment a Red Bullhoz. Végül is nagyszerű, hogy két csapatuk van, és cserélgethetik a versenyzőiket. Szerintem pont Franz (Tost, a Toro Rosso csapatfőnöke) mondta, hogy az embernek három évre van szüksége, hogy felkészült legyen egy nagy csapatnál való szereplésre. Másrészről viszont ez nagyon jó lehetőség Maxnak.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!