Társoldalunk:

Kvjat a Trónok harcát nézte, amikor kirúgták

2016.05.12. 18:03

A Toro Rossóhoz száműzött orosz pilóta a pályán kíván választ adni feletteseinek, akik inkább Max Verstappent ültették a helyére a Red Bullhoz. A holland fiatal élvezni akarja a lehetőséget.

A Spanyol Nagydíj csütörtöki sajtótájékoztatóján először állt a nyilvánosság elé Danyiil Kvjat és Max Verstappen, miután a Red Bull menedzsmentje úgy döntött, hogy a két héttel ezelőtti Orosz Nagydíj után Kvjatot lefokozzák a Toro Rossóhoz, Verstappent pedig előléptetik a Red Bull ülésébe. A hangulat a várakozásoknak megfelelően kissé fagyos volt, bár ez elsősorban az orosz pilótára volt jellemző, a 18 esztendős Verstappen nyugodtan, viccelődve fogadta a kérdéseket.

A döntés kissé sokkoló volt számomra, de meg kell békélnem vele"

– jelentette ki Kvjat. „Én mindig is a pályán adtam válaszokat, és e téren semmi sem fog változni. Még 17 verseny hátra van. Visszatértem a Toro Rossóhoz, ahol 2014-ben is versenyeztem, nagyon szeretem a csapatot, meleg fogadtatásban volt részem. Az ő céljaim és az enyémek is világosak. Az abszolút határon fogom nyomni” – mondta Kvjat, aki emlékeztetett arra, hogy Kínában még a dobogóra állhatott.

Kvjat láthatóan feszült volt, de higgadt válaszokat adott az újságíróknakForrás: 2016 Getty Images/Clive Mason

Kvjat kijelentette, hogy „eddig mindent helyesen tettem, és az én szempontomból semmi sem fog változni. Elmondta, hogy főnökei nem indokolták meg a döntésüket, és úgy véli, „ha valamit meg akarnak tenni, meg fogják tenni, ilyen egyszerű. Szerintem mindent megtettem a csapatért. Szállítottam a pontokat, fejlesztői munkát végeztem. Jól működtünk együtt, úgyhogy a kérdést inkább a döntéshozóknak kellene feltenni, ők jobban meg tudják válaszolni. Én igazából semmi okát nem látom.”

Hozzátette, nem érzi úgy, hogy ejtették a Red Bulltól, hiszen még mindig versenyezhet a Toro Rosso színeiben, „és ez pozitív dolog.” 

„A kanapén feküdtem, egy tévésorozatot néztem” – emlékezett vissza Helmut Marko televonhívására, majd elárulta, hogy a Trónok harca volt. „Jött egy hívás, (Marko) azt mondta, hírei vannak számomra. Szerintem körülbelül 20 percet beszéltünk. Magyarázatot vártam tőle, és rengeteg érdekes részletet megtudtam, de ezeket megtartom magamnak” – jelentette ki. „Aztán visszafeküdtem, és végignéztem a sorozatomat, ennyi.”

Kvjat (balra elöl) és Verstappen (jobbra elöl) testbeszéde sokat elárult a sajtótájékoztatónForrás: 2016 Getty Images/Mark Thompson

Az előléptetéséből adódóan Verstappen nyugodtabban kezelte a helyzetet, és leszögezte, hogy szerinte „egy boldog, kiegyensúlyozott ember mindig jobban teljesít. Én jelenleg én ilyen vagyok.” Elmondta, hogy korábbi csapattársával, Carlos Sainzcal a pályán kívül jó a viszonya, nemsokára közös gokartozást is terveznek, Kvjattal viszont csak ebéd közben futottak össze, és nem nagyon akadt közös témájuk.

Nagyon boldog vagyok. Mindig is az volt a terv, hogy egy élcsapatnál versenyezhessek, ki fogom élvezni a helyzetet.”

Sebastian Vettel a Sky Sports riporterének azt mondta a sajtótájékoztató után, hogy tudomása szerint Kvjat menesztéséről a Red Bull már korábban döntött, annak nincs köze a Szocsiban történt balesetekhez. Kvjat szerint a történteket megbeszélte Vettellel, és nem neheztelnek egymásra.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!