Eszeveszetten gyors lesz a bakui F1-es pálya - videó

Forma-1, Fernando Alonso, McLaren, Baku, Azerbajdzsán
McLaren Honda's Spanish driver Fernando Alonso waves in downtown Baku on March 8, 2016, as he visits the circuit ahead of a Formula One Grand Prix to be held in the city for the first time, from June 17 to 19, 2016. Alonso is the first Formula One driver to visit the city and study the latest addition to the sport's calendar. The tour, 100 days before the arrival of the Grand Prix on Baku's streets, allowed Alonso to observe the progress made for the Baku City Circuit to be operational ahead of the race. / AFP / TOFIK BABAYEV
Vágólapra másolva!
Azt eddig is tudtuk, hogy Hermann Tilke a világ leggyorsabb utcai pályáján dolgozik Azerbajdzsán fővárosában, de egy kezdetleges szimulátoron az is kipróbálható, hogy mennyire. Bátorságpróba lesz.

Egyre közelebb vagyunk az F1 történetének első azerbajdzsáni versenyéhez, és a szervezők igyekeznek minden eszközt megragadni a futam népszerűsítésének érdekében. Ezúttal egy kezdetleges szimulátort készítettek a verseny weboldalára, amellyel ki lehet próbálni a pálya nyomvonalát.

A ’90-es évek végét idéző élményt nyújtó játékban tényleg csak a nyomvonal emlékeztet a valóságra, minden más stilizált részletnek tekintendő, de az így is világos, hogy a pálya bizonyos részei az egész F1-es szezon legfélelmetesebb pontjai lehetnek az óriási sebességek és a bukóterek hiánya miatt.

A pálya néhány részlettől – például a meglepően szűk óvárosi kanyaroktól – eltekintve meglehetősen jellegtelen, a domborzati különbségek nélkül talán a valenciai betonkatlant idézi, de a gyors fordulók és az iszonyúan hosszú egyenesek miatt néha Monzát vagy a mexikóvárosi pályát is eszünkbe juttathatja.

Mivel a játék grafikája igen csúnya, érdemes belenézni a másik videóba is, amit egy helyi lakos készített a személyautójából, majd úgy szerkesztette a felvételeket, hogy azok a nemsokára kialakuló F1-es pálya nyomvonalának is megfeleljenek. Ebből kiderül, hogy a látványos építészet kicsit javítja majd a verseny összképét, de így sem valószínű, hogy ez lesz a közönség kedvenc helyszíne.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!