Vágólapra másolva!
Bár a Red Bulltól eltanácsolták, a Toro Rossónál biztos alapokra kerülhet Danyiil Kvjat jövője, miután orosz lapértesülés szerint egy komoly szponzor csatlakozik az istállóhoz.

A jövő hétvégi Spanyol Nagydíjtól a Toro Rosso versenyzőjeként folytatja F1-es pályafutását Danyiil Kvjat, miután a Red Bull úgy döntött, hogy át kell adnia a helyét a faenzai istállónál eddig szereplő Max Verstappennek. Kvjat lefokozása hullámokat keltett a világsajtóban, és természetesen Oroszországban nem mindenki üdvözölte a döntést, de elképzelhető, hogy ez teszi majd lehetővé, hogy a fiatal pilóta megtartsa a helyét az F1-ben, és ne tűnjön el a Red Bull süllyesztőjében.

A moszkvai Lenta című lap úgy tudja, hogy Kvjat átirányításának hírére az IT üzletág egyik sikeres vállalkozója és befektetője, Szergej Belouszov szponzorációs szerződést köt a Toro Rossóval, amelybe különleges garanciákat is építenek Kvjat védelmében.

Kvjat ismét a Toro Rosso versenyzője lesz Forrás: AFP

Belouszov a Parallels, az Acronis, az Acumatica, a Rolsen és több, mint 20 további informatikai vállalkozás alapítója és befektetője. Legsikeresebb cége, a Parallels úttörő volt a szoftveres virtualizáció terén, a Forbes szerint több, mint 1000 embernek ad munkát, és 2013-as adatok szerint 150 millió dolláros forgalmat realizált. A Lenta úgy tudja, Belouszov hosszú távon elköteleződik a Toro Rosso iránt, de csak akkor, ha Kvjat és a csapatfőnök, Franz Tost is a helyén marad.

– nyilatkozta a vállalkozó a lapnak. „Nagyon tiszteljük a Toro Rosso vezetőjét, Franz Tostot is” – mondta. „A Red Bullt az üzleti érdekek is vezérlik, a Toro Rosso viszont tisztán a versenyzésről szól. Én nem vagyok Forma-1-es szakértő, de szerintem Kvjat jobban otthon érzi magát a Toro Rossónál. Persze, Verstappen is elsőosztályú versenyző, de Kvjat a szezon elején már megmutatta az erősségeit” – vélte.

Ez Kvjat mellett régi-új főnökének, Franz Tostnak is jól jön, miután az sarkos stílusáról ismert csapatvezető viszonya annyira megromlott Verstappennel és hátországával, hogy a holland pilóta távozása után versenymérnöke, Xevi Pujolar is elhagyta a faenzai istállót. Belouszov anyagi forrásai Tost helyzetét is megszilárdíthatják, mert bár a Toro Rosso is a Red Bull fennhatósága alatt áll, az anyacég elsősorban a brit istálló sikerében érdekelt, ezért az anyagi források is ott csoportosulnak.

Egymás lehetőségeiből kell gazdálkodniuk

A Verstappen-Kvjat csere egyik szokatlan következménye, hogy nem csak jelképesen, hanem ténylegesen is egymás autóját veszi át a két versenyző. Ennek eredményeként Verstappen azokat a gumikat kapja a Spanyol Nagydíjra, amelyeket korábban Kvjat választott ki, és ez fordítva is igaz. Ugyanez az eljárás a motorok, váltók és egyéb szempontok terén is, mert ezek szintén az autóhoz, és nem a versenyző személyéhez kapcsolódnak. A pilóták mindössze rajtszámaikat tartják meg.

A fentiek ismeretében így alakul a gumik elosztása a Spanyol Nagydíjra:

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!