Társoldalunk:

A Red Bull csak kivonta a tűzvonalból Kvjatot

2016.05.05. 19:37

Helmut Marko azt állítja, a pályafutását akarták megmenteni, mert az idei teljesítménye elmaradt a tavalyitól. A Sainz-Verstappen páros közötti feszültséget is enyhíteni szerették volna.

Bár a közvélemény nagy része Danyiil Kvjat félreállításaként értelmezte, hogy a Red Bull a Spanyol Nagydíjtól kezdve visszaküldi őt az utánpótlás-nevelésre fenntartott Toro Rossóhoz,

Helmut Marko szerint igenis a pályafutását próbálják megmenteni ezzel.

A Red Bull tanácsadója azt állítja, ki akarták vonni a „tűzvonalból" Kvjatot, aki az idén nem teljesített olyan jól Daniel Ricciardo mellett, mint tavaly, és a ránehezedő nyomás miatt túlerőltette a vezetést.

„Átlagosan 3-5 tizeddel lassabb volt Ricciardónál körönként, pedig az előző évben hasonló szinten álltak" – mondta Marko a Motorsport-Totalnak.

Nagyon kiegyensúlyozatlanul ment, hullámzó volt a teljesítménye,

a Szocsiban történt rajtbaleset pedig abból a nyomásból adódott, amit ő helyezett magára. Nem mi gyakoroltuk rá."

Kvjat Szocsiban megtorpedózta Sebastian VetteltForrás: DPPI media/Frederic Le Floc H

Marko Romain Grosjeant hozta fel példának, akit 2012-ben egy versenyre még el is tiltottak a belgiumi rajtnál történt ütközés miatt, később – sportpszichológusi segítséggel – mégis talpra állt. „Abban a kényelmes helyzetben vagyunk, hogy a Toro Rossónál könnyen tudtunk helyet szorítani számára" – tette hozzá Kvjatról Marko. „Nem állítottuk félre. Velünk marad, és a Toro Rosso egy erős csapat a középmezőnyből."

A Red Bull tanácsadója cáfolta, hogy a lépést előre eltervezték,

mondván, csak az Orosz Nagydíj után született döntés róla. Bár sokan úgy vélik, azért is volt rá szükség, hogy Max Verstappennek helyet szorítsanak az RBR-nél, különben a rivális alakulatok lecsaphattak volna rá, Marko szerint ez a veszély nem állt fenn, mert az összes pilótájukat „hosszú távú" szerződés köti hozzájuk.

Azt viszont elismerte, hogy Verstappen és eddigi csapattársa, Carlos Sainz között „komoly feszültség" volt, ezért a páros szétrobbantása megold bizonyos belső problémákat. Az Autobildnek hozzátette, hogy az ifjú holland útja innentől sem egyenes a csúcs felé.

Maxnek szembe kell szállnia Daniel Ricciardóval, ami nem lesz könnyű"

– mutatott rá. „Daniel mostanában nagyon stabilan teljesít."

„Ezek után Ricciardo és Verstappen, valamint Kvjat és Sainz viszonylatában is ki tudjuk majd értékelni a versenyzők teljesítményét" – jegyezte meg Marko, kilátásba helyezve, hogy az év végén újra változhatnak a felállások, akár Sainz is átkerülhet a Red Bull Racinghez.

A még mindig csupán 18 éves Verstappen közben „fantasztikus lehetőségnek" nevezte az előléptetését, és úgy vélte, a Red Bullnál rengeteget tanulhat majd. „Alig várom, hogy egy olyan tapasztalt csapattárs mellett dolgozhassak, mint Daniel Ricciardo, aki már bizonyított" – mondta, és megköszönte a Toro Rosso, különösen Franz Tost támogatását.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!