Öt kilóval emelik az F1-es üzemanyaglimitet 2017-től

Forma-1, Kínai Nagydíj, Manor
Racers drive past the grandstand during the warm-up lap ahead of the start of the Formula One Chinese Grand Prix in Shanghai on April 17, 2016. / AFP PHOTO / POOL / STR
Vágólapra másolva!
Az autók nehezebbé és gyorsabbá válnak, ezért van szükség a változtatásra. Az új limit 105 kg lesz a versenyre.

A felforgatott aero- és motorszabályok részeként jövőre megnövelik az üzemanyaglimitet is, számolt be a Motorsport.com. Ebbe azért ment bele a Motorsport Világtanács és az F1 Commission, mert az új műszaki paraméterekkel az autók fogyasztása meg fog nőni – a pilóta nélküli minimális száraz tömegük 20 kilóval nagyobb lesz, a szélesebb légterelők és gumik növelik a légellenállást, és az emelkedő kanyarsebesség is a kedvező fogyasztás rovására megy.

Jelenleg legfeljebb 100 kg benzint használhat fel egy autó a futamon,

ezt a határt emelik meg 2017-től 105 kg-ra.

A következő szezontól 100 helyett 105 kg benzint tölthetnek az autókba a versenyekre Forrás: AFP/Str

Az emelés ellen szólt, hogy első ránézésre a környezetkímélő technológia népszerűsítésével ellentétes üzenetet hordoz, de mivel az üzemanyag pillanatnyi átfolyási sebességében megmarad a 100 kg/órás limit, a fogyasztást így sem lehet korlátozás nélkül csúcsra járatni. A változtatás nélkül fennállt volna a veszély, hogy a futamok nézhetetlen spórolásba fulladnak.

Jövőre egyébként hangosabbak lesznek a motorok, és eltörlik a fejlesztési zsetonrendszert is.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!