Társoldalunk:
Hírlevél

Sainz nem jelenti fel Kvjatot, mert az illetlenség lenne

2016.04.30. 18:42

A spanyol fiatal neheztel a hazai pályán szereplő ellenfelére, mert szerinte „nagy testvére” akadályozta őt, és ezért esett ki ellene a Q2 végén. Meglepően érvelt, hogy miért nem tesz panaszt az FIA-nál.

Egy hajszálon múlott, hogy az orosz szurkolók helyi hőse, Danyiil Kvjat kiesik-e a Q2 végén az Orosz Nagydíj időmérő edzése során. A Toro Rosso pilótája, Carlos Sainz foglalta el az utolsó, még továbbjutást érő 10. helyet, de az utolsó pillanatban Kvjat 0,05 másodperccel gyorsabb kört futott, és kiütötte a juniorcsapat tehetségét.

Kvjat üldöző volt, de üldözött nem lett - kattintásra galéria nyílik!Forrás: 2016 Getty Images/Clive Mason

Sainz az edzés után úgy vélte, az utolsó próbálkozása alkalmával legalább 0,2 másodperccel gyorsabb tudott volna lenni, de pont a Red Bull mögött találta magát, miközben az orosz versenyző a gyorskörére készült, és beragadt mögé. Úgy vélte, az utolsó három kanyar alatt 3-4 tizedet vesztett a leszorítóerő csökkenése miatt.

„Aztán a rádión szóltak nekem, hogy Kvjat kiütött engem. Hát barátom, pont az, aki miatt lelassultam. Ez remek. Na mindegy, nem fogok sokat panaszkodni, ez még csak az időmérő volt” – nyilatkozta Sainz, aki elárulta, nem fog panaszt tenni az FIA-nál. „A rádión mérgelődtem, és majd elmondom neki a magamét, de ő a ’nagy testvérem’, úgyhogy nem szólhatok be neki nagyon. Kissé illetlenség lenne, ezt le kell nyelnem.”

A spanyol pilóta szerint Kvjat valójában nem tartotta fel, mert körülbelül 1 másodperccel előtte haladt, de akadályozta azzal, hogy nem engedte el. Elismerte viszont, hogy ezt ellenfele nem tehette meg, mert különben nem ért volna oda időben a rajtvonalhoz, így nem lett volna ideje megkezdeni a 10. hely sorsát végül eldöntő kört. Kvjat az ominózus esetre nem tért ki, de az időmérő után rámutatott, hogy a Q3-ban is időzavarba került.

Sainz inkább nem szól be Kvjatnak - még több kép a galériában!Forrás: 2016 Getty Images/Clive Mason

„Az egész edzés során következetes időket futottunk, ami remek” – nyilatkozta „Azt gondoltam, hogy gyorsulunk majd egy kicsit a Q3-ban, de sajnosnem volt időnk melegítő kört futni, úgyhogy rögtön nyomnom kellett, amikor még kissé hidegek voltak a gumik. Az autó így alulkormányzottá vált, ami néhány tizedünkbe került. Alapvetően viszont elégedett vagyok az időmérővel ezen a pályán, ami elég nagy kihívás számunkra.” Kvjat szerint a gumik élettartama hosszú Szocsiban – egy kerékcsere várható vasárnap – ami segíti majd a Williams 2. és 4. helyről rajtoló autóit, ezért a pontszerzésre hajt a futamon.

Ricciardo reméli, hogy befér a legjobb 5 közé - kattintásra galéria nyílik!Forrás: 2016 Getty Images/Clive Mason

Az 5. helyről induló Daniel Ricciardo emlékeztetett, hogy ő csak 1 tizedmásodperccel maradt le Felipe Massától, és reméli, hogy megvívhat a grove-i istálló autóival.

„A Mercedestől nyilván mérföldekre vagyunk, de erre számítottunk, szóval az is jó, ha holnap a Williamsszel felvehetjük a versenyt. Ez egykiállásos verseny, úgyhogy a jó stratégiával sem megyünk sokra. Ha a legjobb 5 között végeznénk, az már jó eredmény lenne.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK