Társoldalunk:
Hírlevél

Rohamsisakot az F1-es autókra? Na ne!

2016.04.29. 10:12

A Red Bull ausztrál pilótája próbálta ki elsőként Szocsiban a csapat saját fejlesztésű fejvédő megoldását. Hülkenberg szerint ez jobban néz ki a glóriánál, de Hamiltonnak ez sem tetszik.

Miután a Ferrari a barcelonai teszten kipróbálta a glória névre keresztelt bukókeret prototípusát, a Red Bull felgyorsította a saját, szélvédőt is tartalmazó, repülőgép-pilótafülkére emlékeztető szerkezetét. Az „aero szélvédőt” Daniel Ricciardo próbálta ki elsőként a mezőnyből, az Orosz Nagydíj nyitóedzésén tett meg vele egy ellenőrző kört Szocsiban. A csütörtöki üléspróba után úgy vélte, megszokható lesz.

„Szerintem nyitottnak kell lennünk a változásokra” – nyilatkozta. „Persze szokatlanul néz ki, de 2009-ben is sokat változtak az autók. Akkoriban úgy gondoltam, hogy pokoli rondák lettek, de megszoktuk őket, és később finomítottak is rajtuk. Manapság megint normálisan néznek ki. Ha mindenkié hasonló lesz, a rajongók is megszokják majd.”

Kicsit csalóka a kép, mert a tükör nincs felszerelve a tartópillér melléForrás: 2016 Getty Images/Clive Mason

Ricciardo szerint nehéz lesz elfogadni, hogy kevesebbet lehet majd látni a sisakokból, de úgy vélte, ha az új fejlesztés akár egyetlen versenyző életét is megóvja a következő húsz év során, akkor megéri. Azt mondta, a szennyeződések ellen a bokszkiállások során lehúzható fólia védene, és nem tart attól sem,

hogy a köztes időszakban gondot okozna a koszolódás.

A bukókeretet korábban hevesen ellenző Nico Hülkenberg „vonzóbbnak” tartja az aero szélvédőt a korábban tesztelt megoldásnál, és kezd beletörődni, hogy a közeljövőben mindenképpen védeni kell a versenyzők sisakját. „Be fogják vezetni, ez elkerülhetetlen, nem tehetünk ellene semmit, úgyhogy el kell kezdeni tesztelni. Ha már úgysem lehet megakadályozni, én inkább ezt a változatot támogatom” – jelentette ki a német pilóta, aki szintén nem aggódik a szélvédőre kerülő szennyeződés miatt.

Az esőt szerintem a szél lemossa. A futamon (a fóliát) nem tudjuk majd lehúzni, de a bokszkiállások alkalmával ezt valaki megteheti majd. A kettő között nem tudom, mi lesz. Gondolom, ezeket a kérdéseket tisztázni kell.”

Hamiltonnak nem tetszik

A világbajnoki címvédő Lewis Hamilton a glóriát korábban „tákolmánynak” nevezte, a Red Bull-féle aero szélvédőt pedig a rohamrendőrök sisakjának plexijéhez hasonlította, amely szerinte elcsúfítja a „menő, elegáns, futurisztikus F1-es autókat.” Üdvözli, hogy az FIA komolyan veszi a biztonság kérdését, amit folyamatosan fejleszteni kell, de „remélhetőleg nem megy az esztétikai szempontok és a stílus rovására.” 

A glória valóban bizarr látványt nyújtott, de ez még csak kísérleti prototípus voltForrás: Ferrari

A Mercedes versenyzője csatlakozott azokhoz, akik úgy tartják, az F1 azért is izgalmas, mert veszélyes. A kockázatokkal mindig is tisztában volt, tudatosan vállalja azokat.

Gyerekként az ember azért nézi az F1-et, mert úgy gondolja, hogy ezek egy kicsit őrültek. Bármikor meghalhatnak. Akik mostanában kezdték el nézni az F1-et, azt mondják nekem, milyen veszélyes! Ezért is csodálnak minket. Ha ezt elvesszük, ha bárki csinálhatná, mi értelme ennek az egésznek?” – tette fel a kérdést.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!