Vágólapra másolva!
Sainz szerint veszélyes volt, hogy Hülkenberg megpróbálta feltartani a mezőnyt a bokszbejáratnál, pedig a Force India szerint épp a biztonság növelése érdekében tett így.

Bizarr esemény történt a Kínai Nagydíj 3. körében, miután versenyigazgató beküldte a Safety Cart, de a mezőny nagy része még azelőtt a bokszba hajtott, hogy utolérték volna. A kerékcserére készülők között volt Sebastian Vettel is, aki a rajtnál összeütközött Kimi Räikkönennel, így visszaesett a középmezőnybe, ahol beragadt Nico Hülkenberg és Carlos Sainz mögé.

A sebességkorlátozást jelző vonal felé hajtva Hülkenberg lassítani próbálta a forgalmat,

hogy a Force India szerelőinek legyen idejük elkészülni Sergio Pérez kiállásával, de Vettel gyors helyzetfelismeréssel megelőzte Sainzot és őt is is.

Vettel szemfüles manőverrel előzött a bokszutca bejárata előtt Forrás: AFP/Wang Zhao

„Nagyon lassan mentünk, és a Toro Rosso úgy döntött, hogy beáll a sorba, úgyhogy félig a füvön átugrottam mindkettejüket” – mondta Vettel a futam utáni sajtótájékoztatón.

– tette hozzá. Valóban: a Sportszabályzat 39.8/f) cikkelye szerint a bokszbejáratnál, a bokszban és a bokszkijáratnál a Safety Car-fázisban is szabad előzni. Vettel azonban hamar elvesztette az így megszerzett helyezéseket, mert autóján első szárnyat kellett cserélni, ami plusz 6-7 másodpercbe került.

Sainz elismerte, hogy Hülkenberg taktikája megszokott gyakorlat, de „nagyon veszélyesnek” tartotta a a manőverét. Úgy vélte, könnyen belerohanhatott volna hátulról a Force Indiába. „A bokszutcában 80 km/órás sebességgel haladunk, ez lassúnak tűnhet, de akkor is 80 km/óra. Erre hirtelen blokkolja a kerekeit” – mérgelődött.

Nagyon trükkös helyzet volt, én is meg akartam előzni őt a füvön, de jött Seb, és úgy döntöttem, nem akadok össze vele. A boksznak biztonságos helynek kellene lennie, ott nincs helye versenynek és felfordulásnak.”

A Force India operatív igazgatója, Otmar Szafnauer az Autosportnak elmondta, Hülkenberg azért lassított, hogy ne legyen akkora forgalom a bokszban, így próbálta elkerülni az esetleges vészhelyzeteket. Ez a csapatnak nem sikerült, mivel

veszélyesen engedték ki Sergio Pérezt a kerékcsere után, ezért 5000 eurós büntetést kaptak.

Az FIA közleménye szerint „a versenyző megfelelően elkerülte az ütközést, és nem szerzett sportszerűtlen előnyt”, de Sainz ezzel kapcsolatban sem volt lelkes. „Csaknem összeütköztem vele, majd Fernando (Alonso) is majdnem nekem jött” - állította.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!