Társoldalunk:

Rosberg: A versenyzők tudják a legjobban, mi kell az F1-nek

2016.04.16. 08:07

Ők vezetik az autókat, ezért ők tudják igazán, hogy mire van szükségük ahhoz, hogy jobb versenyeket vívhassanak. Úgy véli, a 2017-es szabályok nem jó irányba vinnék a sportot.

Központi kérdéssé vált az F1-ben a sport irányítása körül kialakult huzavona, ami elsősorban a Kínai Nagydíjra végül visszaállított időmérő körüli kálváriában csúcsosodott ki. Jelenleg túl sokan érintettek a döntéshozatali folyamatokban, és ebben a körben a versenyzők is próbálnak helyet találni maguknak. Szakszervezetük, a GPDA nemrég nyílt levélben elavultnak nevezte az F1 irányítását, és az eljárások felülvizsgálatát kérte.

A pilóták azóta folyamatosan azt hangoztatják, hogy segíteni szeretnék az F1 fejlődését, és iránymutatást adnának, erre azonban egyelőre nincs igény, ráadásul Bernie Ecclestone nemrég „szélkakasoknak” nevezte a versenyzőket, és azt javasolta, hogy egyeztessenek csapataikkal, akik viszont részt vesznek a szabályok megalkotásában, és egyéb kérdésekben is hallgatnak rájuk.

Rosberg szerint a versenyzők tudják a tutitForrás: AFP/Johannes Eisele

„Ez egyáltalán nem bosszant fel engem, mert végül is csak segíteni próbálunk” – nyilatkozta Ecclestone reakciójával kapcsolatban Nico Rosberg. Imádjuk a sportunkat, és azt akarjuk, hogy a legizgalmasabb legyen a világon, lesöpörve minden mást. Ha (mi, versenyzők) összetartunk, és szót emelünk, erőt formálhatunk, és megpróbálhatjuk támogatni az F1-et a véleményünkkel, és kicsit irányt mutathatunk” – foglalta össze álláspontját. Rosberg kijelentette, a versenyzők tudják a legjobban, mi kell ahhoz, hogy számukra élvezetes legyen a vezetés, és lelkesen szállhassanak ki az autókból. Mi ülünk az autóban, és ezt az élményt senki más nem ismeri, úgyhogy mi tudunk segíteni. Azt is gondoljuk, hogy jól átlátjuk, mit szeretnének a nézők otthon látni, és mit várnak el ahhoz, hogy még élvezetesebbek legyen nézni a versenyeket. Ezt próbáljuk elérni. Nem tudjuk, hogy összejön-e, de szerintem megéri megpróbálnunk összetartani.”

Lelkes versenyzőkre van szükségForrás: Mercedes AMG Petronas

A német pilóta egyetértett főnökével, Paddy Lowe-val, aki úgy vélte, jövőre nem növelni, hanem csökkenteni kellene az autók leszorító erejét. Rosberg kijelentette, szerinte a leszorítóerő miatt nem tudnak közel kerülni az ellenfeleikhez, ez pedig a szoros versenyek alapvető szükséglete.

Ha 30%-kal növeljük a leszorítóerőt, nyilvánvalóan a rossz irányba indulunk el” – közölte. „Arra kellene összpontosítanunk, hogy több csata és előzés legyen” – tette hozzá Rosberg, aki csak a maga nevében beszélt, de úgy véli, sok pilóta egyetért vele. Leszögezte, ő is üdvözölné, ha gyorsulnának az F1-es autók, de ezt mechanikus tapadással érné el.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!