Vágólapra másolva!
A kétszeres világbajnok részt vehet a Kínai Nagydíj első szabadedzésén pénteken, de utána ismét megvizsgálják, és csak a friss eredmények ismeretében kaphat végleges rajtengedélyt.

Visszatérhet az F1 mezőnyébe Fernando Alonso, miután bordarepedés miatt az FIA orvosai eltiltották a Bahreini Nagydíjon való részvételtől. A McLaren pilótája még az egy hónappal azelőtti Ausztrál Nagydíjon szenvedett súlyos balesetet, Bahrein előtt fájdalmai és egyéb panaszai is voltak, de Sanghajban azt mondta, mentálisan 120%-os, fizikailag 100%-os állapotban van.

„A versenyzőnek az FIA orvosi küldöttje, és a főorvos is előírásokat adott, amiket követnie kell” – áll az FIA közleményében.

hogy további megerősítést nyerjen a felkészültsége a rendezvényen való részvételre.”

Alonso autóba ülhet, de a versenyen való indulása még nem biztos Forrás: AFP/Greg Baker

Alonso kijelentette, hogy Bahreinben még komoly fájdalmai voltak, de így is hajlandó lett volna „legalább megpróbálni, hogy a fájdalom kezelhető-e vagy sem a törött bordával. A helyzet viszont mostanra nagyon sokat javult.” Hozzátette, már egyáldalán nem érez fájdalmat.

Két hete már futok, biciklizek, golfozok és teniszezek, számos olyan sporttevékenységet végzek, ami nagy szemléletváltást jelent e verseny előtt, jobban felkészít és fittebb lettem” – jelentette ki. Azt is elárulta, hogy aludni is jól tud már, de

a baleset utáni első 10 nap során csak az egyik oldalára fekve tudott pihenni.

Alonso valószínűleg azért nem kapott egyértelmű engedélyt, mert az FIA nemzetközi sportszabályzata L függeléke, 2. fejezete 3-as b) pontja szerint a versenyzők,

akik egy baleset miatt legalább 10 napig sérültek, kötelesek igazolást szerezni

a felépülésükről a nemzeti autósport szövetségüktől, ami alapján egy újabb felmérést végeznek el az első alkalommal, amikor az adott résztvevő versenyen kíván indulni. Az FIA képviselői ettől eltekintettek, és a 3-as a) pontra hivatkoztak, ami nem követeli meg a szövetségi igazolást 10 napnál rövidebb akadályoztatás esetén.

A döntés megszületése előtt Alonso méltatta a helyére beugró Stoffel Vandoorne szereplését. A belga fiatal élete első futamán a 10. helyet érte el, így egy pontot szerzett. Alonso Kínában úgy vélte „egy újonctól kimagasló teljesítmény” Vandoorne eredménye.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!