Vágólapra másolva!
A kétszeres világbajnok továbbra sem tudja, hogy megkapja-e a szükséges engedélyeket, mivel csak csütörtökön vesz részt a kötelező orvosi vizsgálaton. Vandoorne továbbra is készenlétben a McLarennél.

Még mindig nem tudni, hogy Fernando Alonso visszülhet-e a McLarenbe a hétvégén zajló Kínai Nagydíj során. A kétszeres világbajnok bő három héttel ezelőtt szenvedett óriási balesetet az idénynyitó Ausztrál Nagydíjon. A futam utáni orvosi vizsgálatokon úgy tűnt, zúzódásokkal megúszta a borulással is járó ütközést Esteban Gutiérrezzel, de később veszélyes sérüléseket állapítottak meg.

Alonsónál légmell alakult ki, és bordarepedést is kimutattak a vizsgálatok,

így az esetleges további sérülésektől tartva az FIA orvosai a McLaren többszöri próbálkozása ellenére sem engedték Alonsót versenyezni Bahreinben. A tesztpilóta, Stoffel Vandoorne helyettesítette, és 10. helyével rögtön pontot is szerzett az F1-ben.

Alonso sorsa még mindig kétséges Forrás: AFP

„Elkeserítő volt, hogy azt mondták, nem versenyezhetek Bahreinben, de tiszteletben tartom az FIA orvosi csapatának döntését” – kommentálta Alonso a Kínai Nagydíj előtt a történteket. „Noha remélem, hogy pénteken visszülhetek a pilótafülkébe, addig nem feltételezhetek semmit, amíg meg nem kapom a zöld utat az orvosoktól, bármikor is legyen az. Közben viszont

Bár többen, köztük volt F1-es versenyző, Johnny Herbert is úgy vélte, Alonsónak vissza kellene vonulnia, miután egy éven belül két futamot is ki kellett hagynia, a spanyol pilóta visszautasította ezt az álláspontot. Az egész hétvégét Bahreinben töltötte, és segítette a kiváló teljesítménnyel bemutatkozó Stoffel Vandoorne munkáját, aki Kínában is helyettesítheti a kétszeres világbajnokot, ha erre szükség lenne.

Vandoorne remekül szerepelt, de ehhez az is kellett, hogy Button az időmérőn és a futamon is balszerencsés legyen Forrás: DPPI media/Florent Gooden

„Stoffel remek munkát végzett azzal, hogy a csapat első világbajnoki pontját szerezte az idén, élete első nagydíján” – nyilatkozta Eric Boullier, a McLaren versenyigazgatója, aki megerősítette, hogy a normális kerékvágásban készülnek a sanghaji futamra.

Hozzá hasonlóan mi is reméljük, hogy visszaülhet az autóba. Elfogadjuk majd a (vizsgálatok) végkifejletét, bármi is legyen az, és ehhez igazítjuk a terveinket.”

Bár a McLaren-Honda nagyot lépett előre az idei szezon előtt, a teljesítmény és a megbízhatóság terén továbbra is elmaradnak a várakozásaiktól. Alonso autójában a baleset miatt, Jenson Button esetében a bahreini műszaki hiba miatt

a szezon harmadik futamán már az idei második japán erőforrást kell beszerelniük.

„Alaposan megvizsgáltuk a helyzetet, és a jövőben használatos erőforrásokban már megoldottuk ezt a hibát” – mondta Juszuke Haszegawa, a Honda F1-es projektjének vezetője.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!