Társoldalunk:

Már a Honda és a Renault motorja is jobb a tavalyi Ferrarinál

2016.04.06. 15:56

A vártnál hamarabb hátrányba került a lóerők terén a régi Ferrari motort használó Toro Rosso, de Max Verstappent ez egyelőre nem aggasztja, örül az autója megbízhatóságának.

Egyelőre nagyon versenyképesnek tűnik a 2015-ös Ferrari motorral hajtott Toro Rosso, de elképzelhető, hogy gyorsan rosszra fordul a kocka, mivel a Honda és a Renault a vártnál tempósabban fejleszti saját erőforrását. A Red Bull tavaly mindkét csapatától száműzni akarta a sokat kritizált francia motorokat, de nem találtak helyette mást. Attól tartottak, a Toro Rosso számára még a tavalyi Ferrari is jobb választás lesz.

Helmut Marko közvetlenül a szezonkezdet előtt arra számított, hogy a faenzai fiókcsapatuk az erőforrásnak köszönhetően eleinte lenyomja majd a Red Bullt, de elismerték, hogy a TAG Heuer néven működő Renault egység is sokkal jobban teljesít a várakozásoknál. Ezt a Mercedes mérései is alátámasztják.

Hiba volt lecserélni a Renault motort a tavalyi Ferrarira?Forrás: 2016 Getty Images/Mark Thompson

„Talán nem ismert, hogy a legkisebb teljesítményű erőforrás a mezőnyben már a Toro Rossókban dolgozó Ferrari” – nyilatkozta az ESPN-nek Paddy Lowe, a Mercedes technikai vezetője. „A Renault és a Honda nincs sokkal lemaradva (az idei) Ferraritól és a Mercedestől, úgyhogy többé nincsenek nagy különbségek az erőforrások között.”

A jelenleg érvényes technikai szabályok alapvetően 2014 óta vannak érvényben, azóta 40 futamból mindössze hármat nyertek Renault, hármat Ferrari erőforrásokkal, a többit a Mercedes gyári csapata zsebelte be.

Az Ezüstnyilak fölényét továbbra is a motorok számlájára írják,

de Lowe leszögezte, hogy a lényeges eltéréseket nem itt kell keresni.

„A Forma-1 legrosszabb motorjai, amelyeket az emberek a pokolba kívánnak, abszolút értékeik tekintetében még mindig lenyűgözően hatékonyak. Csupán 1-2 százalékkal gyengébbek a legjobbaknál” – közölte a brit szakember.

Már most érezhető a különbség

A Toro Rosso mindkét idei futamon pontokat szerzett, és az időmérőkön is kifejezetten versenyképesnek tűnnek, ám Max Verstappen elárulta, hogy ha egy gyári Ferrari mögött megyünk, érezhető, hogy az ő motorjuk erősebb.” A gyakran lázadó holland úgy véli, „még ezzel is boldogok vagyunk, mert megbízható, ami számunkra jó kiindulási alap.”

Verstappent az sem lepte meg, hogy a motorerőre érzékeny bahreini pályán is testvércsapatuk, a Red Bull szerepelt jobban, mivel Daniel Ricciardo másodszor is a 4. helyen ért célba. „Remek autójuk van, ezt már eddig is tudtuk, és a motorral is nagyot léptek előre” – jelentette ki. A Toro Rosso az idén biztosan nem kap továbbfejlesztett erőforrást, míg a Renault a Kanadai, a Ferrari pedig a Spanyol Nagydíjra harangozott be újításokat.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!