Vágólapra másolva!
Ron Dennis személyesen kereste fel az FIA illetékeseit, a McLaren szerette volna elérni, hogy a sérült spanyol mégis rajthoz állhasson a versenyen. Nem jött össze, Vandoorne tényleg debütálhat vasárnap. 

Fernando Alonsót eltiltották a Bahreini Nagydíjon való részvételtől, miután a csütörtöki orvosi vizsgálaton a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) úgy találta, még nem épült fel eléggé az Ausztrál Nagydíjon elszenvedett sérüléseiből. A látványos balesetben Alonsónak elrepedt a bordája, és légmellet is megállapítottak nála. Noha a spanyol úgy érezte, képes lenne autóba ülni Bahreinben, az orvosok szerint ez túl kockázatos lett volna.

A McLaren ezért Bahreinbe rendelte a tartalékpilótáját, Stoffel Vandoorne-t, aki éppen egy Super Formula teszten vett részt Japánban. A belga GP2-bajnok vezethette is az autót a pénteki szabadedzéseken, és izgatottan készült a debütálásra, péntek este azonban úgy tűnt, mégsem biztos az indulása.

A McLaren vezérigazgatója, Ron Dennis ugyanis a pénteki szabadedzések után a csapatmenedzser Dave Reddinggel együtt felkereste az FIA illetékeseit, és

arra kérte őket, változtassanak a csütörtöki döntésükön.

Dennis állítólag az orvosok által végrehajtott protokollt kérdőjelezte meg, meggyőződése szerint ugyanis Alonsónak legalább az esélyt meg kellett volna kapnia az indulásra.

A döntés végleges

A McLaren egyik szóvivője a Motorsport.com-nak szombat délelőtt az mondta, a „McLaren és az FIA közötti párbeszéd még most is tart" Alonso indulásával kapcsolatban. „Fernando egészsége prioritást élvez, ezzel ő maga is egyetért, ahogy az FIA és mi is. Ugyanakkor szeretnénk megadni neki az esélyt, hogy a lehető legkorábban visszaüljön az autóba" – magyarázta.

Alonso úgy érezte, képes lenne versenyezni Bahreinben Forrás: AFP

Délutánra azonban kiderült, hogy az FIA ragaszkodott az álláspontjához,

Alonsót továbbra sem engedik autóba ülni.

„Az orvosok döntése végleges" – nyilatkozta az elnök Jean Todt. „Szerintem ez egy nagyon bölcs döntés, amelyet nyilvánvalóan egyértelmű bizonyítékokra támaszkodva hoztak meg."

Todt hozzátette, a jövőben talán szigorítani kellene az orvosi vizsgálatokon, és a baleset utáni napokban is figyelemmel kellene kísérni a pilóták állapotát. Melbourne-ben Alonsót is kiengedték az orvosi központból egy rövid vizsgálat után, a sérüléseire csak napokkal később derült fény.

Pénteken Vandoorne-nak segített

Vandoorne így tényleg élete első F1-es versenyére készülhet, és a felkészüléshez Alonsótól is sok segítséget kapott. „Fernando egész nap itt volt" – monda Vandoorne a szabadedzések után. „Ott volt velem és a mérnökökkel a bokszban, és nagyon segítőkész volt. Tanácsokat adott az autóm beállításaival kapcsolatban, elmondta, mit kellene kipróbálnom a szabadedzéseken."

„Nagyon hasznos volt számomra, hogy ott volt mellettem, mivel ő nyilván jobban ismeri ezt az autót.

Vandoorne a 11. helyen zárta az első napját a McLaren 2016-os autójában, a második edzésen a 3. legjobb időt autózó csapattársától, Jenson Buttontól 7 tizeddel maradt el.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!