Társoldalunk:
Hírlevél

Alonso nem indulhat a Bahreini Nagydíjon

2016.03.31. 12:58

A kétszeres világbajnok kénytelen kihagyni a Bahreini Nagydíjat, mert a helyszínen elvégzett orvosi ellenőrzésen a leleteit nem tartották megfelelőnek. A McLaren a belga Stoffel Vandoorne-t ülteti be a helyére.

Saját lábán hagyta el másfél héttel ezelőtt hatalmas melbourne-i balesete helyszínét Fernando Alonso, és másnap csupán egy apró kötést viselt a térdén, de a Bahreini Nagydíj előtt elvégzett orvosi vizsgálatok után a doktorok úgy döntöttek, nem engedik versenyezni a kétszeres világbajnokot.

A vizsgálat több, mint másfél óráig tartott, az FIA közleménye szerint két mellkasi CT felvételt hasonlítottak össze, ezek alapján, elővigyázatosságból határoztak úgy, hogy a Kínai Nagydíj előtt újabb vizsgálatokat végeznek el, és akkor ismét döntést hoznak, hogy a spanyol pilóta autóba ülhet-e.

Alonso átvészelte a nagy balesetet, de nem engedik versenyezniForrás: AFP/Paul Crock

Alonso az Ausztrál Nagydíjon ütközött nagy sebességgel Esteban Gutiérrez autójának, majd keresztben a kavicságyba csúszott, autója pedig átfordult a tengelye körül, és a falnak csapódott. A mérések szerint 46 G-s erőhatás is érte Alonsót a baleset során, és egyelőre ismeretlen okból megrepedt az ülése is.

Az utolsó percig próbálkoztam, hogy versenyezhessek Bahreinben az ausztráliai baleset után. Egy ilyen ütközést követően nyilvánvalóan nehéz napjaim voltak, de az utolsó pillanatig versenyezni akartam, és segíteni a csapatomat, amelynek tagjai hihetetlen munkát végeztek a héten. Elfogadom az FIA orvosainak álláspontját, és most mindent megteszek, hogy segítsem csapattársamat, Stoffel Vandoorsne-t, hogy a lehető legtöbbet hozza ki a hétvégéből. Köszönet mindenkinek!” – írta Alonso az Instagramon.

Az Alonso-baleset krónikája

Alonso a csütörtöki sajtótájékoztatón elismerte, hogy fájdalmai vannak, de ezt elviselhetőnek tartaná az autóban „ha az ember nem gondolkodik túl sokat.” Azt nem tudta kijelenteni, hogy a két hét múlva következő Kínai Nagydíjra teljesen felkészült lesz-e.

A Sky Sports kérdésére elárulta, hogy Melbourne-ben átment az orvosi ellenőrzésen, de miután hazatért, erősödő fájdalmat érzett. A további vizsgálatok során hajszálrepedést találtak az egyik bordáján a bal oldalon, és „fennáll annak a veszélye, hogy ez érintheti a tüdőt is.”

„Légmell alakult ki a tüdőmnél, ezért az orvosok útmutatását figyelembe véve otthon pihentem, hogy minden visszaálljon a normális állapotba, majd hétfőn megismételtük a CT vizsgálatot. A légmell eltűnt, de van néhány hajszálrepedés a bordáimon” – mondta a spanyol pilóta, aki rámutatott, hogy az autóban a versenyzőt érő erőhatások miatt a sérülés veszélyt jelenthet a tüdőre. „Ez nem olyan, mint egy láb- vagy kéztörés, mert a mellnél akadnak még szervek, így nem tehetünk túl sokat.”

Melbourne-ben még úgy tűnt, karcolásokkal megúszta az ijesztő balesetetForrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Asanka Brendon Ratnayake

Elmondta, a kockázat nagyon alacsony, de csak teljesen felkészülten ülhet be az autóba. Nincs panasza a légzéssel kapcsolatban. A következő vizsgálat 8-9 nap múlva esedékes. Megerősítette, hogy a hétvégén Bahreinben marad.

Két év alatt ez már a második alkalom, hogy Alonso kénytelen kihagyni egy futamot. Tavaly a Barcelonában megrendezett előszezoni teszten szenvedett balesetet máig tisztázatlan körülmények között. Állítólag az eszméletét is elvesztette, ezért orvosai utasítására kihagyta az idénynyitó Ausztrál Nagydíjat.

Vandoorne régóta vár az F1-es bemutatkozásraForrás: McLaren

Akkor a ma már a Renault-nál szereplő Kevin Magnussen ugrott be a helyére, az idén pedig ismét az istálló tesztpilótája, Stoffel Vandoorne ülhet autóba. A belga pilótát a feltörekvő generáció egyik legtehetségesebb tagjának tartják.

Az 1992-ben született fiatalember 2010-ben megnyerte az F4 Eurocupot, 2012-ben a Eurocup Formula Renault 2.0-t, tavaly pedig a GP2-t, nagy fölénnyel. Az idén a japán Super Formula bajnokságban áll rajthoz. Éppen egy tesztre készült az okajamai pályán, itt érte a hír, csütörtökön repül vissza Bahreinbe.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!