Vágólapra másolva!
A szerződése állítólag érvényét veszti, ha 2017-ben nem léptetik elő a Red Bull Racinghez. Kérdés, hogy a Ferrari akarja-e őt egyáltalán.

Sokan régóta biztosra veszik, hogy ha a Ferrarinál úgy döntenek, az idei szezon után kiadják a veterán Kimi Räikkönen útját, akivel már tavaly is csak hosszas tépelődés árán hosszabbítottak, a helyére Max Verstappent próbálják majd megszerezni. Ez azonban nem olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik, a Red Bull ugyanis rengeteg pénzt fektetett az ifjú holland pályafutásába, ezért

minden bizonnyal hosszú időre magukhoz láncolták.

A La Gazzetta dello Sport szerint ugyanakkor nyitva hagytak számára egy kiskaput: a szerződésében lehet egy olyan záradék, hogy ha 2017-ben, a Toro Rossónál eltöltött két szezont követően nem léptetik elő a Red Bull Racinghez, elhagyhatja őket. Ez persze még mindig egy nagy „ha", mert nehéz elképzelni, hogy a marketingben különösen járatos cég elengedne egy olyan nagy reklámértékű személyiséget, mint Verstappen, de a lehetőség elvileg adott.

Verstappen máris híressé vált látványos, a határokat feszegető stílusáról Forrás: Getty Images / Red Bull Content Pool/Clive Mason

Mindenesetre úgy tűnik, a Red Bull jelenlegi versenyzői, Daniel Ricciardo és Danyiil Kvjat nincsenek biztonságban: szinte biztos, hogy valamelyiküknek az év végén távoznia kell. Az energiaitalos cég által támogatott fiatalok rendszerint két évet kapnak a tanulásra a Toro Rossónál, és mind Verstappen, mind csapattársa, Carlos Sainz számára az idei a második. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy mindketten a Red Bull keltetőjének átlagos színvonala fölé emelkednek, ezért

valószínűleg egyiküktől sem szívesen válnának meg.

Ebben persze nem lehetnek biztosak, ami megmagyarázza, hogy Verstappen miért borult ki annyira a melbourne-i idénynyitón, ahol Sainzot hívták ki először kereket cserélni. A holland versenyző emiatt került a csapattársa mögé, de a rádión többször hangoztatta, hogy sokkal gyorsabb nála, ezért eléje kellene őt engedniük.

Verstappen és Sainz köridejei az Ausztrál Nagydíj 21-30. körében (X: kör, Y: köridő) Forrás: Farkas Péter - Origo

Ezt csak az újraindítás után, a 21-30. körben lehetett egyértelműen lemérni, amikor Verstappen közvetlenül Sainz előtt haladt, és szabad volt előtte a pálya, mert Ricciardo elhúzott tőle. A 10 körből 7-szer valóban ő érte el a jobb időt (lásd a fenti grafikont), de átlagosan mindössze 0,118 ezredmásodpercet vert a csapattársára, vagyis nagyságrendi különbségről azért nem lehetett beszélni.

Kell-e a Ferrarinak?

Amikor múlt decemberben a ferraris pletykákról kérdezték, Verstappen azt mondta, hízelgőnek érzi, hogy máris összeboronálták a legendás maranellói istállóval, de nem görcsöl miatta. „Még rengeteg a tanulnivalóm, márpedig arra ez a tökéletes hely" – utalt a Toro Rossóra.

Egyesek célzatosnak vették, hogy Verstappen a napokban nyíltan dicsérte Sebastian Vettelt, kérdés azonban, hogy a Ferrarinak jövőre kellene-e egyáltalán az ifjú titán. Erős érvek szólnak a mellett, hogy amíg Vettellel nem sikerült megnyerniük a vb-t, ami jelenleg az első számú prioritás számukra, nem fontosabb-e a csapaton belül harmóniára törekedniük, mint egy ambiciózus, gyors, de tapasztalatlan fiatal szerződtetésével kibillenteniük az egyensúlyából a zászlóvivőjüket.

Ha az idén megtartja a Melbourne-ben látott formáját (ahol az első etapban átlagosan csak 1 tizeddel volt lassabb Vettelnél),

Räikkönen még mindig tökéletes másodhegedűs lehet.

Ráadásul Verstappennek vannak más riválisai is: a Haas pilótái, Romain Grosjean és Esteban Gutiérrez például nem titkolják, hogy az F1-be a Ferrari partnereként beszálló amerikai csapatot ugródeszkának szeretnék használni Maranallo felé.

Mindez azt jelenti, hogy a Toro Rossón belül zajló küzdelemnek valóban nagy tétje van, hiszen a Red Bullhoz Verstappen és Sainz közül várhatóan csak az egyik fiatal léphet tovább, és távolról sem biztos, hogy a másiknak is marad hely valahol.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!