Társoldalunk:

Renault: Már fél éve a 2017-es autón kellene dolgozni

2016.03.28. 17:08

Nem kell aggódniuk, még az F1-es tervezőzseni, Adrian Newey sem kezdett hozzá. Bob Bell, a Renault technikai vezetője szerint a jövő évi győztesek már régen a 2017-es autót tervezik.

Még alig kezdődött el a 2016-os szezon, sokan máris a nem túl távoli jövővel foglalkoznak: várhatóan a szokásosnál korábban indul a pilótakeringő, és akadnak csapatok – köztük a Renault is -, akik nem várnak az idén sikeres évet, ezért fél szemmel már most is 2017-et várják. Bár a francia gyártó csak decemberben vette vissza korábbi csapatát Enstone-ban, Bob Bell, a csapat technikai vezetője szerint már régen az új autón kellene dolgozniuk.

„Aerodinamikai szempontból, és szerintem a mechanika terén is eléggé eltérő autó lesz” – mondta a 2017-es modellről az ESPN-nek. „Igazából, a csapat, ami a legjobban fog szerepelni 2017-ben, valószínűleg már hat hónappal ezelőtt fejleszteni kezdett. Vannak istállók, amelyek már legalább ennyi ideje dolgoznak rajta, ha nem régebben” – vélte. „Ez nagy kihívás lesz, de nagyon jót tesz a Forma-1-nek. Szükség van erre a változásra, reméljük, felkavarja majd a sorrendet egy kissé.”

Máshogy néznek majd ki a jövő évi autók, a Renault-hoz hasonlóan a Red Bull sem kezdte még el a tervezéstForrás: 2016 Getty Images/Robert Cianflone

Bell elárulta, ők már biztosra veszik, hogy az FIA jövőre kötelezően előírja egy szabványos bukókeret beépítését, ami nehezebbé teszi majd az autókat, és a súlypontot is megemeli. Mindkettő hátrányos egy F1-es autó esetében, de Bell szerint a bukókeret bevezetése „abszolút indokolt, és mindenkit érinteni fog, így nem okoz majd nagy különbséget,” a mérnököket viszont alaposan megdolgoztatja majd, hogy a szerkezetet rendesen integrálni tudják majd az autó formatervébe.

Noha a brit szakember szerint már régen tervezni kellene a jövő évi autót, a Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner elárulta, még ők sem kezdtek hozzá a munkához, de továbbra is számítanak tervezőzsenijükre, Adrian Newey-ra, aki a korábbi évekhez hasonlóan, fele-fele arányban osztja majd meg munkaidejét az F1-es projekt, és egyéb teendők között. Newey az Amerika Kupával kapcsolatos megbízatást elvégezte, következő feladata az Aston Martin szupersportautójának megtervezése.

„Most, hogy a szabályok már eléggé véglegesnek tűnnek, nemsokára elkezd foglalkozni 2017-tel” – mondta Newey-val kapcsolatban Horner. „Nagyszerű, hogy továbbra is részese annak, amivel foglalkozunk, és az is remek, hogy a technikai csapat rangidősei is kezdenek gyökeret verni” – utalt Horner arra, hogy Newey már inkább csak konzultál az F1-es csapattal, a tényleges munkát legtöbbször egy tervezőcsoport veszi át tőle.

Newey az Aston Martin számára tervez utcai sportautót - az F1-es autóknál is gyorsabbat szeretneForrás: 2016 Getty Images/Robert Cianflone

Newey 2014-ben ábrándult ki a Forma-1-ből, mivel úgy véli, túlságosan a hajtásláncon múlik a siker vagy a kudarc, de a Red Bull semmiképpen sem akarta elveszíteni őt, ezért munkaideje felét olyan feladatokra fordíthatja, amelyek szakmailag kihívás elé állíthatják. Nemrég jelentették be, hogy Newey F1-verő szupersportautót tervez az Aston Martinnak, és Horner szerint ez még csak a kezdet.

Bőven akad dolga a következő két év során ezzel az utcai autóval kapcsolatban” – mondta a brit csapatfőnök. „Hogy azután mi lesz, majd meglátjuk. Az is lehet, hogy további utcai autók jönnek az Aston Martinnál. A lelkesedés nem egy jármű erejéig tart ki.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!