Társoldalunk:
Hírlevél

Beárazták az F1-et, de még nem tudni, hogy eladják-e

2016.03.28. 18:52

A sport ügyvezetője, Bernie Ecclestone szerint az F1 új tulajdonosok kezébe kerülhet, már az eladási árról is megegyeztek, de nem biztos, hogy a CVC értékesíti a részesedését.

Elavultnak nevezte az F1 döntéshozatali mechanizmusát a versenyzők szövetsége (GPDA) a múlt héten kiadott nyílt levelében, és e téren Bernie Ecclestone is egyetértett velük. A GPDA azt kérte az F1 tulajdonosaitól, hogy vizsgálják felül a folyamataikat, és a sport érdekében változtassanak rajtuk. Elképzelhető, hogy ez az F1 eladása révén történhet meg, mivel Ecclestone a Mail on Sunday-nek elmondta, akadnak érdeklődők, akik felvásárolhatják a sportágat.

Szerintem a CVC előbb-utóbb döntést hoz” – mondta Ecclestone a jelenlegi többségi tulajdonosról. „Akadnak emberek, akik szeretnék megvásárolni (az F1-et). Közülük ketten már az eladási árban is megegyeztek. A kérdés már csak az, hogy a CVC el akarja-e adni vagy sem.”

Az F1 dollármilliárdokat termel, de mégis válságban vanForrás: LAT Photographic/Steven Tee

Ez azért sem egyértelmű, mert a Telegraph szakírója, Daniel Johnson szerint a CVC ügyvezetője, az F1 igazi kulcsfigurájának tartott Donald MacKenzie a sportág rajongója lett, mióta 2006-ban körülbelül 1,2 milliárd angol fontért a CVC Capital Partners megvásárolta annak többségi tulajdonát az RBS-től. Ecclestone azóta gazdaggá tette a céget, a becslések szerint 2,8-3,5 milliárd fontot keresett a CVC-nek. MacKenzie ráadásul Ecclestone szerint manapság már nagyon elkötelezett.

„Abszolút, 100%-ban beleszeretett” – mondta Ecclestone a főnökéről, aki Jim Clark egyik régi Lotusát is megvásárolta. Szerinte viszont főnökét nem befolyásolják az érzelmei a döntései terén. Egy másik, névtelen forrás „üzletfüggőnek” nevezte MacKenzie-t, de megerősítette, hogy az F1 „egyre inkább az ő gyermeke.”

MacKenzie (balra) az F1 igazi kulcsfigurájaForrás: DPPI media/Florent Gooden

Bár Ecclestone a Mail on Sunday szerzőjének, Christian Syltnek azt mondta, két kiemelt érdeklő van, Johnson úgy tudja, a tavaly hírbe hozott két társulás nem tudott megállapodni a CVC-vel. Állítólag 6 milliárd fontot kérnek az F1-ért, ami több, mint kétszerese a 4,05 milliárd dollárnak, amit a Disney fizetett George Lucasnak a Star Wars-birodalomért.

A CVC távozásának sokan örülnének, főleg a kisebb csapatok, amelyek nem tudtak maguknak előnyös megállapodásokat kialkudni, és már panaszt is tettek az EU-nál az F1-ben uralkodó viszonyok miatt. Bob Fernley, a Force India csapatfőnök-helyettese korábban kijelentette, a CVC „megerőszakolja a sportot”, és véleményét továbbra is fenntartja.

A független csapatok, köztük a Force India szeretné, ha új tulajdonosok lépnének színreForrás: Sahara Force India/James Moy Photography

„Minden lépésüket azért teszik, hogy a lehető legtöbb pénzt sajtolják ki a sportból, és olyan keveset fektessenek be, amennyit muszáj” – mondta Fernley a Telegraph-nak. „Tőzsdei részvénykibocsátás formájában ki akartak szállni, és ennek érdekében írták alá a jelenlegi, teljesen kiábrándító szerződéseket” – magyarázta. E bonyolult folyamat egyik tünete, hogy az F1-ben átláthatatlanná vált a döntéshozás, így fordulhatott elő a gyorsan megbukott időmérő bevezetése és megtartása.

Még több háttér a Görbe Tükörben

Ecclestone is elismerte, hogy nem kockáztathat annyit, amennyit szeretne, és úgy vezeti az F1 napi ügyeit, „mintha az egyik kezem kissé hátra lenne kötve.” Megjegyezte, a CVC szabadságot biztosít neki, de a céget „úgy kezdték működtetni, mintha tőzsdei vállalat lenne, és én nem így csinálnám, ha még mindig én lennék a tulajdonos.” A brit üzletember a Mail on Sunday-nek egyelőre nem tudta megmondani, mi vár rá vagy az F1 irányítására, ha a sport új kézbe kerül.

Vegas váltja Monzát?

Az F1 egyik kiemelt bevételi forrását a TV társaságokkal kötött szerződések jelentik, a torta másik nagy szeletét a pályákkal kötött megállapodások teszik ki. E téren óriási növekedés történt az elmúlt húsz év során, hiszen a világbajnokság folyamatosan egzotikus helyekre látogat, és az idén már a rekordhosszú, 21 futamos szezont rendeznek. „Ennél több is lehetne, de szerintem nem lesz” – mondta Ecclestone a Mail on Sunday-nek.

„Ennyi elég. A csapatok embereinek egy része nem bír többet” – majd megjegyezte, Las Vegas lehet a következő új belépő. „Van már szerződésük. Vegas szuper lenne” – mondta. „Monzának még él a szerződése az idén, úgyhogy megtartjuk a versenyt. A jövő év kérdéses” – ismerte el. „Szerintem nem muszáj, hogy legyen Olasz Nagydíj. Valaki egyszer azt a vicces dolgot mondta nekem, hogy a Forma-1 nem létezhet francia futam nélkül. Mégis megvagyunk.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!