Társoldalunk:

Vége lesz az ingyenes F1-es közvetítésnek Angliában

2016.03.24. 14:48

Történelmi szerződést jelentett be a Sky: 2019 és 2024 között legálisan csak előfizetéssel lehet majd F1-es futamokat nézni a sport hazájában, Angliában és Írországban.

Tavalyig a BBC-n, az idén pedig a Channel 4-on lehet összefoglalókat vagy élő közvetítéseket látni Nagy-Britanniában Sky előfizetés nélkül is. A csatorna azt ígéri, hogy a Brit Nagydíjat továbbra is ingyenesen, élőben fogják sugározni, emellett az összes többi időmérő és futam összefoglalóját elérhetővé teszik majd. Ráadásula sport történetében először 2017-től UHD felbontásban lehet nézni a közvetítéseket.

Bernie Ecclestone, az F1 ügyvezetője kijelentette, hogy a „Sky elkötelezettsége a sport közvetítése iránt páratlan”, a Sky Sports ügyvezetője, Barney Francis szerint pedig „új szintre” kívánják emelni az F1-gyel folytatott együttműködésüket.

2019-től csak fizetős csatornán nézhetnek F1-et az angolokForrás: LAT Photographic/Steven Tee

„Azért csatlakoztam a Sky Sportshoz, mert külön az F1 részére fenntartott, a sport iránt maximálisan és hosszú távon elkötelezett csatorna tagja szerettem volna lenni. Ezt már eddig is bizonyítottuk. A gyorsan változó médiakörnyezetben még jobb közvetítést fogunk nyújtani az F1-es rajongóknak” – ígérte Martin Brundle, aki mellett az 1996-os világbajnok, Damon Hill, egykori ellenfele, Johnny Herbert, és a WEC-bajnok Anthony Davidson is a stáb állandó tagja.

A rivális Channel 4 közvetítésének arca David Coulthard, de a szezon során feltűnik Mark Webber, Eddie Jordan, Karun Chandhok és Susie Wolff is az adásban. Az Ausztrál Nagydíjról sugárzott közvetítésüket 2,7 millióan nézték az Egyesült Királyságban, és a Twitteren nagy felháborodást váltott ki a rajongók körében, hogy 2019-től mindenki csak előfizetési díj fejében nézheti majd élőben a futamokat.

Haryanto és Grosjean ütközött az Ausztrál Nagydíj 3. szabadedzésén - ezt Angliában most is csak a Sky Sports-on lehetett élőben látniForrás: AFP/Saeed Khan

A döntés rövid távon előnyös lehet a sport tulajdonosai számára, ha így emelkednek a bevételek nagy szeletét kitevő tévés jogdíjak. Hosszabb távon viszont aggasztó a lépés, mert egy előfizetéses csatornán óhatatlanul kevesebben nézik majd a versenyeket, így a szponzorok számára kevésbé éri meg eurómilliókat költeni az autókon látható reklámokra.

A Sky Sports-előfizetés jelenleg naponta 6,99 angol fontba kerül, az egy hétre érvényes előfizetésért pedig 10,99 fontot kérnek a nézőktől. Az aktuális brit minimálbér a 16-18 éves gyakornokoknak 3,3 font óránként, foglalkoztatottak esetében 18 év alatt 3,87 font, 18-20 évesek számára 5,3 font, a legalább 21 éveseknek pedig minimum 6,7 fontot kell fizetni óránként az elvégzett munkáért.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!