Mégis marad az F1 gyűlölt időmérője

Forma-1, Jolyon Palmer, Renault Sport Racing, Ausztrál Nagydíj, bokszutca
Renault F1 Team's British driver Jolyon Palmer leaves the team garage during qualifying at the Australian Formula One Grand Prix in Melbourne on March 19, 2016. / AFP / POOL / BRANDON MALONE
Vágólapra másolva!
Újabb fordulatot vett az F1-es időmérővel kapcsolatos huzavona, Bernie Ecclestone megerősítette, hogy Bahreinben mégis az új rendszer szerint döntenek a rajtsorrendről.

Új lebonyolítási rendszert vezettek be az F1-es időmérő edzésekre a múlt hétvégi Ausztrál Nagydíjon. A néhány héttel ezelőtt megszavazott új szabály látványosan megbukott, a közönség és a sajtó minden létező fórumon nemtetszésének adott hangot, és több csapatfőnök is rögtön az edzés után bocsánatot kért a rajongóktól. Még Bernie Ecclestone is „vacaknak” nevezte az új időmérőt, ezért a csapatfőnökök megállapodtak, hogy a Bahreini Nagydíjtól visszatér a régi rend.

Ez viszont mégsem így lesz.

Az FIA, a csapatok, a Formula One Management, a versenyrendezők, szponzorok és egyéb technikai partnerek tagjait magában foglaló, 26 fős F1 Commission ugyanis az Autosport információja szerint csütörtökön délelőtt úgy döntött, hogy nem kezdenek kapkodni, és a jövő hétvégén zajló Bahreini Nagydíjra is megtartják a sokat szidott rendszert.

Palmer sietett a Q1-ben, így két mért kör is belefért neki, de a versenyzőknek általában nem volt idejük javítani, ha bajba kerültek Forrás: AFP/Brandon Malone

„Azt fogják tenni, amit javasoltam, és a következő versenyre úgy hagyják a dolgokat, ahogy vannak” – nyilatkozta Bernie Ecclestone. „Ezután majd jól megnézzük, és eldöntjük, hogy a történtek helyes elhatározások-e, változtatnunk kell-e vagy szükséges-e elvetnünk” – magyarázta a 85 esztendős ügyvezető, aki szerint az egész az FIA ötlete volt, de elismerte, hogy ők is támogatták „amit (az FIA) helyesnek gondolt.”

„Mivel senki sem tudja, hogy mit kellene tennünk, azt mondtuk, minden maradjon úgy, ahogy van, és a következő verseny után meglátjuk.

Az sem segít, hogy a csapatoknak sincs fogalma arról, hogy ők mit csináltak” – mondta Ecclestone.

Ecclestone a GPDA által szerdán megjelentetett nyílt levélre is reagált. Válaszában egyetértett azzal, hogy az F1 döntéshozatali mechanizmusa „elavult”, és kiállt amellett, hogy az F1-ben érdekelteket és a tulajdonosokat arra kell sarkallni, hogy vizsgálják felül a sport irányítását. Arra nem tért ki, hogy a tulajdonos képviselőjeként ezt milyen eszközökkel tenné meg.

Odaszúrt viszont a szövetség levelének, amikor azt írta: „Önök leszögezik, hogy minden érintett a lehető legjobb szándékkal cselekszik. Nem vagyok biztos abban, hogy ez nem elírás esetleg. Ha nem, akkor

– fogalmazott meg kritikát a döntéshozatali mechanizmusban érdekeltek felé.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!