Társoldalunk:
Hírlevél

A versenyzők levélben tiltakoznak a szabályalkotási káosz miatt

2016.03.24. 10:04

Átgondolt döntéseket várnak a vezetőktől, amelyek összhangban vannak a sport alapvető értékeivel. Ők is szót kérnek.

Nyílt levelet intézett a versenyzők szakszervezete (GPDA) a Forma-1-ben érdekeltekhez és a közönséghez, amelyben leszögezik, hogy az F1 „a nehéz világgazdasági környezet, valamint a szurkolói és fogyasztói szokások, illetve a televíziózás és a média világának változásai miatt kihívásokkal néz szembe. Ez alapvető fontosságúvű teszi, hogy a sport vezetői okos, alaposan átgondolt módosításokat hajtsanak végre.”

A levél kijelenti, hogy „a közelmúlt technikai és sportszakmai szabályváltozásai, valamint bizonyos üzleti irányok megosztók, nem oldják meg a sport nagyobb problémáit, veszélyeztethetik a jövőbeli sikereket.” Megjegyzik viszont, hogy feltételezik, mindenki a legjobb szándékkal kezeli az F1 ügyeit, és nem támadást akarnak intézni a levelükön keresztül, hanem segíteni szeretnének. A levelet a versenyzők nevében Jenson Button, Sebastian Vettel és a GPDA elnöke, Alex Wurz írta alá.

A GPDA-nak a legtöbb versenyző a tagja, de Lewis Hamilton és Max Verstappen például nemForrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Asanka Brendon Ratnayake

„A versenyzők arra a következtetésre jutottak, hogy a sport döntéshozatali mechanizmusa elavult, és rosszul felépített, gátolja a fejlődést”, ezért „azt kérjük a tulajdonosoktól és az érdekeltektől, hogy gondolják át a saját irányításukat.” A GPDA szerint „az F1 jövőbeli döntéseinek, szóljanak rövid- vagy hosszútávra, legyenek sportszakmai, technikai vagy üzleti alapúak, egy világos terven kell alapulniuk.” A versenyzők azt várják, hogy az F1a világ legjobb pilótáinak kiélezett küzdelme maradjon, kiemelkedő autókkal, a „legmenőbb” pályákon.

A GPDA elsődleges rendeltetése, hogy biztonsági kérdésekben védje a pilóták érdekeit, de formálisan semmilyen jogkörük nincs az álláspontjuk képviseletére. Mióta a korábbi pilóta, Alex Wurz lett a szervezet elnöke, politikai téren is megpróbálnak fellépni: tavaly például önálló közvéleménykutatást indítottak, amelynek az eredményét senki sem vette figyelembe. A levelük rámutat, hogy még pontos címzéssel sem tudták írni rá, mert nem világos, hogy pontosan kinek kellene reagálnia a megfogalmazott kritikákra.

Az F1 döntéshozatali folyamatai valóban összetetté és nehézkessé váltak az elmúlt évek során. Különféle bizottságokban az istállók egy részének képviselői, a Pirelli, az FIA és a jogtulajdonos delegáltjai is részt vesznek, majd formálisan az FIA hitelesíti és ülteti szabályokba az elképzeléseiket.

Vélemények az időmérő reformjáról

A levél a múltheti Ausztrál Nagydíjon bevezetett, és a jelek szerint megbukott időmérő-reform közvetlen következménye. Több pilóta is nehezményezte, hogy őket csak a szabály elfogadása után tájékoztatták, és hiába jelezték, hogy véleményük szerint nem hozza majd meg a kívánt eredményeket. Több versenyző, köztük Vettel, a GPDA tagja, és a szervezettől távol maradó Lewis Hamilton is úgy vélte, hogy az F1 iránymutatásra szorulna.

A pilóták legfontosabb kérése a levél szerint éppen ezért az, hogy a Forma-1 vezetői szervezzék át a sport irányításának mechanizmusait.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!