Társoldalunk:
Hírlevél

Botrányba fulladt a nap versenyzője szavazás

2016.03.22. 11:24

Először választhatta meg a közönség, hogy kit tartott a legjobbnak egy F1-es futam után, de a kezdeményezés inkább kínosan sült el. A győztes azért meghatódott.

A megreformált időmérőhöz és a verseny előtt lazított rádiótilalomhoz hasonlóan az F1-es közönségszavazás sem működött olajozottan az Ausztrál Nagydíj után. A döntéshozók még a tesztek idején állapodtak meg abban, hogy az idei szezontól a közönség szavazáson választhatja ki, hogy melyik pilótát tartották a legjobbnak egy adott futam során.

Úgy tervezték, hogy a győztest még a TV-s közvetítésben kihirdetik.

Ehhez képest a szavazás maga is csak a futam után indult el, és közép-európai idő szerint hétfőn zárták le. A bő másfél nap alatt az F1 hivatalos weboldalán lehetett véleményt nyilvánítani, de a közösségi médiában gyorsan elterjedt a hír, hogy egy felhasználó akár több szavazatot is leadhat, ráadásul a voks elküldése után a forráskódból kiolvasható, hogy kinek éppen hány szavazata van.

Haryanto a pályán, a rajongói az interneten mentek neki GrosjeannakForrás: AFP/Saeed Khan

Elsőre talán meglepő módon sokáig a Manor újonca, Rio Haryanto vezetett: az indonéz pilóta vasárnap 20:25 perc körül 22 ezer szavazat fölött járt, míg Romain Grosjean 13 ezret gyűjtött össze, de a futamon el sem rajtoló Danyiil Kvjat is kapott 850 szavazatot, amivel a 12. helyen állt. A forrás szerkesztésével ráadásul „egyéni jelölteket” is lehetett indítani, a Sidepodcast nevű F1-es blog egyik hozzászólója például „Boaty McBoatface” névre adott le egy szavazatot.

Az F1.com főoldalára végül nem is került ki a szavazás eredménye, csak egy eldugott aloldalon és a Twitteren lehet olvasni, hogy végül Romain Grosjeant hozták ki győztesnek, miután a sportszerűség jegyében az azonos forrásból érkező szavazatokat nem vették számításba.” Az új csapat, a Haas 6. helyen leintett pilótája a Twitteren kijelentette, nagy megtiszteltetés számára, hogy ő kapta meg elsőként az elismerést. A francia versenyző szerepléséről itt írtunk korábban. Ön szerint ki volt a legjobb az Ausztrál Nagydíjon?

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!