Vágólapra másolva!
Räikkönen szerint az Ausztrál Nagydíj időmérőjén kialakult hátrányuk a körülményeknek köszönhető. Vasárnap már minden rendben volt, de aztán a Williams szerint is kiszúrtak magukkal.

Izgalmasan indult a múlt hétvégi Ausztrál Nagydíj, mert hiába szerezte meg ismét a Mercedes két pilótája az első sort, a megismételt rajtnál a Ferrarik eléjük tudtak kerülni. A szombati időmérő edzés eredménye alapján úgy tűnt, az Ezüstnyilak az idei szezonra is átmentették lehengerlő formájukat, de

Kimi Räikkönen szerint inkább a két csapat versenyen nyújtott teljesítménye a mérvadó.

„Nagyjából úgy alakult, ahogy vártuk” – nyilatkozta a 2007-es világbajnok, majd az időmérővel kapcsolatban kijelentette: „Az emberek összezavarodtak, mert az időmérőn látott különbségek elég nagyok voltak” – utalt arra, hogy a 3. helyezett Sebastian Vettel majdnem fél másodpercet kapott a 2. helyen záró Nico Rosbergtől is. „Szokatlanul alakultak a körülmények, és a helyzet is az volt, de a verseny már többé-kevésbé a várakozásoknak megfelelően alakult.”

Räikkönen szerint a Ferrari a versenyen mutatta meg igazán, mire képes Forrás: © FERRARI MEDIA/© Foto Studio Colombo

Räikkönen és Vettel is korán, már négy perccel a Q3 vége előtt úgy döntött, inkább megspórolnak egy szett gumit a vasárnapi futamra, így nem mentek ki még egy gyors körre. Lewis Hamilton és Rosberg viszont igen, mert a brit tartott attól, hogy az akkor még csak 4. helyezett csapattársa veszélyes lehet rá a pole pozícióért folytatott küzdelemben. Hamilton ezért mindent beleadott, és 1:23.837-tel még

Rosbergnél is bő 3 tizedmásodperccel jobb volt, Vettelnél pedig több mint 8 tizeddel.

„Nem hinném, hogy az időmérő végén látott különbség valós lenne, ráadásul egy plusz kört is futottak. Elég hűvös is volt, úgyhogy küszködtünk a gumik felmelegítésével. Ezzel kapcsolatban a teszten minden rendben ment, és a gumik vasárnap is normálisan működtek, mert melegebb volt. A tempónk jó volt. A műszaki hiba persze nem igazán szerencsés, de előfordul” – mondta a finn, aki a bokszban kényszerült kiszállni a lángoló Ferrariból.

Räikkönen (balra) a futam elején még feljött a 2. helyre, majd Rosberg (jobbra) mögé szorult - Pat Symonds nem biztos abban, hogy a Ferrarik nyertek volna Forrás: DPPI media/Florent Gooden

A Scuderia autói hiába tűntek versenyképesnek, a piros zászló után a csapat úgy döntött, szuperlágy abroncsokkal folytatják a futamot. Ám nem tudtak elég gyorsak lenni ahhoz, hogy kiautózzák az időt, amely egy további kerékcseréhez szükséges, mivel a Mercedes pilótái már nem álltak ki a bokszba. Bár a Ferrari főnöke, Maurizio Arrivabene nem volt biztos benne, hogy emiatt bukták el a győzelmet, Pat Symonds szerint egyértelműen hibát követtek el a gumiválasztásnál.

– nyilatkozta a Williams technikai igazgatója. „Nem is értettem, hogy mi járhatott a fejükben. Pont az ellenkezőjét csinálták, mint amit mi terveztünk.”

Symonds ugyanakkor kijelentette, hogy „a Ferrarinak muszáj volt valami mással próbálkoznia”, mert akkor sem győzték volna le a Mercedest, ha velük megegyező stratégiát követtnek. „A Mercedesnek még mindig van valami a tarsolyában" - mondta. Az, ahogy az elrontott rajt után „visszatértek az élre, megmutatja, hogy még mindig nagyon jó a tempójuk.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!