Vágólapra másolva!
A világbajnoki címvédő a közelmúltban a Mercedes szponzoraival, az új-zélandi hatóságokkal és az F1 vezetésével is összetűzésbe került. Jackie Stewart szerint a brit még nem elég érett.

Lewis Hamilton ismét gondoskodott arról, hogy a figyelem középpontjába kerüljön: jól szerepelt az Ausztrál Nagydíj edzésein, és a futamon is a 2. helyet szerezte meg, a hétvége előtt pedig kiderült, hogy a szponzorok gyakran felháborodnak a viselkedése miatt, kihúzta a gyufát az új-zélandi hatóságoknál, sőt az F1 üzleti ügyeit kezelő Formula One Management (FOM) előírásai ellen is vétett.

– idézte Hamiltont a Yahoo új-zélandi kiadása. „Amikor ezt elkezdtem tavaly Oroszországban, (a FOM) panaszkodni kezdett, aztán csak mondták és mondták, most meg már nem is engedélyezik. Csak állóképeket készíthetünk” – nyilatkozta Hamilton, aki a Snapchat nevű közösségi oldalra posztolt volna. Egyébként a nagydíjhétvégéken eleve csak engedéllyel szabad filmezni, a szabályok szerint a pálya területén készült valamennyi mozgókép jogaival automatikusan a FOM rendelkezik.

Hamilton igyekszik mindent megörökíteni, és mióta a Blackberry nem a Mercedes szponzora, nyilvános rendezvényeken is a kezében van az iPhone-ja Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Marijan Murat

„Szeretem a közösségi médiát, nagyszerű követőim vannak" - tette hozzá Hamilton. „Hihetetlen rajongóim vannak világszerte, akik a versenyekre is eljönnek. Videók révén rögtön megmutathatom nekik, hogy mivel foglalkozom” – magyarázta a brit, aki azzal is viccelődött, hogy

Hamilton szerint a Snapchat erénye, hogy a használatával „nagyon gyorsan betekintést engedhetek a napjaimba.” Itt jelentetett meg egy Új-Zélandon készült felvételt is, amelyen éppen motorozás közben látható, kezében a telefonjával. A helyi hatóságok majdnem eljárást kezdeményeztek ellene, végül azonban „bizonyíték hiányában” nem jelentették fel.

Az Ausztrál Nagydíj csütörtöki sajtótájékoztatóján Hamilton nem felelt arra a kérdésre, hogy szerinte nem kellene-e példát mutatnia, a korábbi háromszoros világbajnok Jackie Stewart viszont úgy vélte, vezekelnie kell.

Hamilton élvezi a kapcsolattartást a rajongókkal, de nem kommentálta a felvetést, hogy példát is kellene mutatnia nekik Forrás: DPPI media/Florent Gooden

„Igen, sajnos úgy gondolom, bocsánatot kell kérnie” – mondta. „Az Egyesült Királyságban van egy törvény, amely előírja, hogy ha valakit elkapnak vezetés közben mobiltelefonnal a kezében, elveszik a jogosítványát” – nyilatkozta a skót veterán a Press Associationnek. „Lewis Hamilton fél kézzel is jobban vezet az emberek nagy részénél, de a biztonság akkor is fontos, és amit csinál, állásfoglalásként is értelmezhető. Amit a világbajnok tesz, azt mások is megtehetik.”

„Bizonyos szempontból muszáj szabálykövetően éIni. Ez unalmas lehet Lewisnak, mert ő szereti a maga útját járni, de vannak dolgok, amelyeknek neki is meg kell felelnie” – jelentette ki Stewart, aki úgy véli,

az F1-es életforma „megmérgezheti” az embert,

mert a pénzük és az ismertségük révén a pilóták úgy érezhetik, bármit megtehetnek. „Lewis ezen még nem lépett túl, de szerintem ennek is eljön majd az ideje. Talán ezt hívják érettségnek” – mondta a 76 éves legenda.

Hamilton egyébként nem csupán a közúti közlekedéssel hívta fel magára a figyelmet Új-Zélandon: az egyik kaszinóban állítása szerint úgy bántak vele, „mint a szeméttel”, majd szintén egy Snapchat videóban rácsodálkozott egy polgári légijárat utazóközönségére is. Ezúttal nem magángépét használta: „Nem tudni, hová is megyünk, lehet, hogy Kínába, annyi kínai utas van ezen a gépen” – mondta, de végül Aucklandből indulva Queenslandben szálltak le.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!