Társoldalunk:

Alonso épségben megúszta a horrorbalesetet

2016.03.20. 08:59

Az orvosi vizsgálat is megerősítette, hogy a McLaren pilótája nem sérült meg az Ausztrál Nagydíjon történt veszélyes ütközésben.

Piros zászlóval kellett megszakítani a szezon első versenyét az Ausztrál Nagydíj 18. körében, miután Fernando Alonso a 3-as kanyar féktávjánál megtorpedózta Esteban Gutiérrez autóját. A mexikói pilóta szemmel láthatóan is korábban fékezett spanyol ellenfelénél, aki erre nem számított, és a McLaren jobb elejével nekiütközött a Haas bal hátuljának. A sebességkülönbség jelentős volt, ráadásul Alonso összetört autója irányíthatatlanul a kavicságyba csúszott.

Ott többször is átfordult a tengelye körül, majd a falnak támaszkodva állt meg. Gyakorlatilag csak az autó váza vészelte át a becsapódásokat, minden más megsemmisült, köztük az autóba szerelt Honda erőforrás is. Ez viszont másodlagos, a legfontosabb, hogy Alonso és Gutiérrez is túlélte a balesetet.

„Próbálom rendezni a soraimat, ijesztő ütközés volt, szerencsés és hálás vagyok az FIA-nak és mindenkinek a biztonságért, mert ez mentette meg az életemet” – mondta Alonso a Sky Sports-nak, és rögtön leszögezte, hogy nem neheztel Gutiérrezre az ütközés miatt. Későn mozdult, de én is, versenyzünk, küzdünk, a szélárnyékában voltam” – tette hozzá Alonso, utalva arra, hogy a baleset lehetősége benne van a pakliban. „A legfontosabb, hogy mindketten itt lehetünk, és beszélgetünk.”

Alonso csapattársa, Jenson Button nem látta a balesetet, de azt tudta, hogy a felfüggesztés már az első pillanatban leszakadt a spanyol McLarenjéről. „Ilyenkor olyan, mint egy töltény” – illusztrálta, miként viselkedik egy elszabadult F1-es autó.

Alonso nagyon összetörte a McLarentForrás: AFP/Max Blyton

A sportfelügyelők a verseny után megvizsgálták a baleset körülményeit, de végül úgy döntöttek, hogy egyik felet sem büntetik meg. A Sky Sports megszerezte az autók motorvezérlő egységeinek adatait, ez alapján igazolták, hogy Gutiérrez valóban sokkal előbb fékezett Alonsónál, viszont Anthony Davidson rámutatott, hogy csak minimális mértékben mozdította balra a kormányt, kívülről mégis úgy tűnt, mintha visszamozdult volna Alonso fékútjába.

„Szerintem versenybaleset volt" - idézte a BBC Alonsót. „Küzdeni próbáltunk, és ilyenkor néha megfeledkezünk arról, hogy 300 km/órás sebességnél minden ütközés sokkal nagyobb lehet. Kár érte, mert nulla ponttal kezdjük a bajnokságot, és megsérült az erőforrás is, így lehet, hogy rögtön egy másodikra lesz szükségem."

A kétszeres világbajnok elismerte, olyan sokat repült az autóval, hogy azt sem tudta pontosan, hogy hol állt meg, de mindenre emlékszik. „Láttam, hogy van egy kis hely, és a lehető leggyorsabban ki akartam szállni, hogy az otthoniak ne aggódjanak túlságosan miattam” – mondta, édesanyját külön is kiemelte.

Kicsit fáj a térdem, mert sokszor beütöttem a pilótafülkében, de ezen kívül minden rendben van. Majd meglátjuk holnap reggel, amikor felkelek” – tette hozzá a spanyol. „Második gondolata” már a kiesés miatti szomorúság volt.

A mexikói pilóta rádión rögtön azt kérdezte, hogy spanyol ellenfele is jól van-e, végül mindketten saját lábukon sétáltak el az orvosi autóig, majd a pálya kórházában megvizsgálták őket. A verseny alapos takarítás után folytatódott, és végül Nico Rosberg győzelmével zárult. A Haas másik autója a remek, 6. helyen ért célba Romain Grosjeannal a volán mögött, Button a 14. helyen zárt a McLarennel.

„Nem ilyen futamban reménykedtem, de a legfontosabb, hogy Fernando és én is rendben vagyunk” – nyilatkozta Gutiérrez, és a Twitteren hozzátette, hogy „rengeteg versenyünk lehet, de életünk csak egy van."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!