Alonso épségben megúszta a horrorbalesetet

Forma-1, Fernando Alonso, McLaren-Honda, Ausztrál Nagydíj, baleset, Forma-1 baleset
McLaren Honda's Spanish driver Fernando Alonso crashes into the wall after colliding with Haas F1 Team's Brazilian driver Esteban Gutierrez during the Formula One Australian Grand Prix in Melbourne on March 20, 2016. / AFP / Max Blyton / IMAGE STRICTLY RESTRICTED TO EDITORIAL USE – STRICTLY NO COMMERCIAL USE
Vágólapra másolva!
Az orvosi vizsgálat is megerősítette, hogy a McLaren pilótája nem sérült meg az Ausztrál Nagydíjon történt veszélyes ütközésben.

Piros zászlóval kellett megszakítani a szezon első versenyét az Ausztrál Nagydíj 18. körében, miután Fernando Alonso a 3-as kanyar féktávjánál megtorpedózta Esteban Gutiérrez autóját. A

mexikói pilóta szemmel láthatóan is korábban fékezett spanyol ellenfelénél,

aki erre nem számított, és a McLaren jobb elejével nekiütközött a Haas bal hátuljának. A sebességkülönbség jelentős volt, ráadásul Alonso összetört autója irányíthatatlanul a kavicságyba csúszott.

Ott többször is átfordult a tengelye körül, majd a falnak támaszkodva állt meg. Gyakorlatilag csak az autó váza vészelte át a becsapódásokat, minden más megsemmisült, köztük az autóba szerelt Honda erőforrás is. Ez viszont másodlagos, a legfontosabb, hogy Alonso és Gutiérrez is túlélte a balesetet.

„Próbálom rendezni a soraimat, ijesztő ütközés volt, szerencsés és hálás vagyok az FIA-nak és mindenkinek a biztonságért, mert ez mentette meg az életemet” – mondta Alonso a Sky Sports-nak, és rögtön leszögezte, hogy nem neheztel Gutiérrezre az ütközés miatt.

– tette hozzá Alonso, utalva arra, hogy a baleset lehetősége benne van a pakliban. „A legfontosabb, hogy mindketten itt lehetünk, és beszélgetünk.”

Alonso csapattársa, Jenson Button nem látta a balesetet, de azt tudta, hogy a felfüggesztés már az első pillanatban leszakadt a spanyol McLarenjéről. „Ilyenkor olyan, mint egy töltény” – illusztrálta, miként viselkedik egy elszabadult F1-es autó.

Alonso nagyon összetörte a McLarent Forrás: AFP/Max Blyton

A sportfelügyelők a verseny után megvizsgálták a baleset körülményeit, de végül úgy döntöttek, hogy egyik felet sem büntetik meg. A Sky Sports megszerezte az autók motorvezérlő egységeinek adatait, ez alapján igazolták, hogy

Gutiérrez valóban sokkal előbb fékezett Alonsónál,

viszont Anthony Davidson rámutatott, hogy csak minimális mértékben mozdította balra a kormányt, kívülről mégis úgy tűnt, mintha visszamozdult volna Alonso fékútjába.

„Szerintem versenybaleset volt" - idézte a BBC Alonsót. „Küzdeni próbáltunk, és ilyenkor néha megfeledkezünk arról, hogy 300 km/órás sebességnél minden ütközés sokkal nagyobb lehet. Kár érte, mert nulla ponttal kezdjük a bajnokságot, és megsérült az erőforrás is, így lehet, hogy rögtön egy másodikra lesz szükségem."

A kétszeres világbajnok elismerte, olyan sokat repült az autóval, hogy azt sem tudta pontosan, hogy hol állt meg, de mindenre emlékszik. „Láttam, hogy van egy kis hely, és a lehető leggyorsabban ki akartam szállni, hogy az otthoniak ne aggódjanak túlságosan miattam” – mondta, édesanyját külön is kiemelte.

de ezen kívül minden rendben van. Majd meglátjuk holnap reggel, amikor felkelek” – tette hozzá a spanyol. „Második gondolata” már a kiesés miatti szomorúság volt.

A mexikói pilóta rádión rögtön azt kérdezte, hogy spanyol ellenfele is jól van-e, végül

mindketten saját lábukon sétáltak el az orvosi autóig,

majd a pálya kórházában megvizsgálták őket. A verseny alapos takarítás után folytatódott, és végül Nico Rosberg győzelmével zárult. A Haas másik autója a remek, 6. helyen ért célba Romain Grosjeannal a volán mögött, Button a 14. helyen zárt a McLarennel.

„Nem ilyen futamban reménykedtem, de a legfontosabb, hogy Fernando és én is rendben vagyunk” – nyilatkozta Gutiérrez, és a Twitteren hozzátette, hogy „rengeteg versenyünk lehet, de életünk csak egy van."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!