Társoldalunk:

Mi látszott az erőviszonyokból az esőfüggöny mögött?

2016.03.18. 16:39

Jóformán semmi, de így még érdekesebbnek ígérkezik a megújult időmérővel és a friss rádiózási korlátozásokkal megspékelt Ausztrál Nagydíj. Mivel elemezhető köridők nem születtek, pontokba szedtük, mit tudtunk meg mégis, és mire lesz érdemes odafigyelni a hétvégén.

Az eső elfedte az erőviszonyokat - katt a galériához!Forrás: AFP/Peter Parks

Alul semmi

Ahogy az angolok mondják, „odalent", vagyis Ausztráliában a pénteki szabadedzésekkel megkezdődött a Forma-1 2016-os idénye, de aki azt várta, hogy a tesztelés idegesítő bizonytalansága után végre fellebben a fátyol a valós erőviszonyokról, annak csalódnia kellett. Az időjárás egész nap bújócskát játszott a mezőnnyel: hol esett, hol elállt, és amikor úgy tűnt, végre felszárad az Albert Park aszfaltja, pimaszul rákezdett újra. „Melbourne-ről az a hír járja, hogy

itt egyetlen nap alatt négy évszakot lehet megtapasztalni,

és a mai élményeink alapján ebben van is némi igazság" – jegyezte meg fanyarul Bob Fernley, a Force India helyettes csapatfőnöke.

A változékony időjárás miatt egyetlen csapat sem teljesített sok kört, a legtöbbet (kereken 60-at) a Manor töltötte a pályán, míg a Sauber egész nap össz-vissz 13-at tett meg. Ennek mindenekelőtt az a magyarázata, hogy a hétvége további részére száraz időt jósolnak; a szombat délelőtti szabadedzésen még eshet, de utána már valószínűleg nem fog, úgyhogy nem lehetett túl sokat okulni a vizen való körözgetésből. Ráadásul az istállók nagy része küszködik a tesztelés végéhez képest kirívóan korai szezonkezdetből adódó szűkös alkatrészellátással, ezért nem akarták megkockáztatni, hogy a versenyzőik a vizes pályán összetörjék az autóikat.

A Williams technikai igazgatója, Pat Symonds szerint

mindenki híján van az alkatrészeknek.

„Azt hiszem, sokan nem fogták fel, hogy milyen következményekkel járt, amikor két héttel előrébb hozták az idénynyitót" – jelentette ki. „Egy F1-es autó tervezése nagyon hosszú folyamat, ki szoktunk tűzni hozzá egy céldátumot. Amikor minden előrébb jött két héttel, már nyakig ültünk a projektben, és nem húzhattunk elő tizennégy napot hirtelen a semmiből."

A Force India egész nap gyorsnak tűnt - katt a galériáhozForrás: DPPI media/Florent Gooden

A Williams mellett a Saubernél sem tagadták, hogy nem dúskálnak pótalkatrészekben, Kevin Magnussen pedig elismerte, hogy a Renault-nak kevés első vezetőszárnya van. A vizes aszfalton már csak ezért sem érte meg hősködni. Habár a nap folyamán többen le-lecsúsztak a pályáról, a nagy részük megúszta az ijedtséggel. „Délelőtt én is kirándultam egyet a 12-es kanyar kavicságyában, mert láttam, hogy sok néző áll a közelben, és köszönni akartam nekik" – viccelődött a helyiek kedvence, Daniel Ricciardo.

Hamilton-Rosberg 2:0

Az egyetlen, aki komolyabban pórul járt, éppen a címvédő Lewis Hamilton csapattársa és legfőbb kihívója, Nico Rosberg volt: ő délután a 3. mért körében megcsúszott, majd a Mercedes orrával a korlátnak csapódott.

Egyszerűen túl nagy gázt adtam a 7-es kanyarban,

megpördültem, és nekikoccantam a falnak" – ismerte el. „Az első szárny eléggé megsérült, úgyhogy estére sajnos adtam egy kis extra melót a srácoknak."

Rosberg röviddel később kénytelen volt leparkolni a pálya szélére, vagyis ki kellett hagynia egy teljes órát a második szabadedzésből, mivel azonban az eső miatt mások sem tudtak érdemi munkát végezni, inkább csak a büszkesége sérült. Ugyanakkor ezt sem vehetjük félvállról: kifejezetten azzal a céllal érkezett Melbourne-be, hogy megtartsa a tavalyi szezon végén szerzett lendületét, és ez a bevallottan a saját hibájából történt incidens a legrosszabbkor billentheti ki a ritmusból. A lavinát egy ilyen apróság is elindíthatja; ha emiatt az időmérőn még kicsit bizonytalan lesz, és kikap Hamiltontól, megint azonnal lépéshátrányba kerülhet.

A kínjait csak fokozza, hogy

mindkét szabadedzést Hamilton nyerte meg.

Ennek önmagában – különösen ilyen időjárási körülmények között – nem lenne jelentősége (tavaly például mindkettőn Rosberg volt a leggyorsabb), de az a tény, hogy Hamiltonnak nem remegett meg a keze, és délután már a legelső mért körében megfutotta az egész edzés legjobb idejét, aligha tett jót a német versenyző önbizalmának.

Hamiltont nem igazán hatotta meg Rosberg kicsúszása - katt a galériához!Forrás: AFP/Paul Crock

Az arcára volt írva, hogy nem élvezi túlzottan a csapattársa produkcióját, míg Hamilton fél órával korábban az új, egyébként csak kiegészítőként hordott szemüvege mögé rejtőzve rezzenéstelen tekintettel figyelte a garázsból, ahogy a vetélytársa kicsúszik. Mintha egy egész halvány, Mona Lisa-i mosoly azért bujkált volna az arcán...

Az idény egyik legnagyobb rivalizálása máris megkezdődött, és az első pofonokat Hamilton vitte be.

Mit tudtunk meg az erőviszonyokról?

A slick gumikat csak a délelőtti szabadedzésen lehetett bevetni, és akkor sem jött össze mindenkinek. Mindössze két, egyenként pár perces szakasz volt, amikor nem esett, és az aszfalt elég száraz volt hozzájuk; az időeredmények pont azért nem mérvadóak, mert

nem az erőviszonyokat tükrözik, hanem azt, hogy ki volt kint a pályán a megfelelő pillanatban.

„Szerencsém volt, hogy megtehettem pár kört száraz pályán is, így ízelítőt kaphattam a balanszból, amit annak köszönhettem, hogy a stábom jókor küldött ki" – ismerte el Hamilton, aki a lágy keverékű gumikon 1:29.725-tel állította be a nap legjobb idejét egy 8 körös etap legutolsó körében. A 2. helyezett Danyiil Kvjat egy hasonló hosszúságú, 7 körös etap végén ért el 0,421 másodperccel gyengébb eredményt. Sebastian Vettel kétszer is kiment a pályára a slickeken, de mindkétszer újra eleredt az eső, úgyhogy fel sem iratkozott a tabellára.

Délután pedig senki nem kockáztatta meg, hogy felrakja az autójára a száraz pályás gumikat; az edzés végén úgy tűnt, éppen alkalmas lesz hozzájuk az aszfalt, akkor azonban megint közbeszólt az időjárás. Amely egyébként nemcsak csapadékos, hanem erősen szeles is volt.

Az autót még az egyenesben is ide-oda rakosgatták a széllökések"

– árulta el a délelőtt a 4., délután a 2. helyen végző Nico Hülkenberg.

Végül a pórul járt Rosberget is beleértve mindössze tizenöten tettek meg mért kört, valamennyien az intermediate Pirelliken. A hagyományosan a pénteki második szabadedzésre ütemezett időmérő- és versenyszimulációkba senkinek nem volt esélye belevágni, ezért nem kaptunk épkézláb támpontokat az erőviszonyokra vonatkozóan.

Vettel egész nap csak 15 kört tett meg - katt a galériáhozForrás: DPPI media/Florent Gooden

Kimi Räikkönen a sokak szerint a Mercedesre is fenyegetést jelentő Ferrariról annyit állapított meg, hogy ugyanolyan, mint a teszteken volt, a McLaren viszont délelőtt és délután egyaránt meglepően jól ment. „Egy új pályán az embert érhetik kellemes és kellemetlen meglepetések is az autójával kapcsolatban" – mondta Fernando Alonso. „Minket ezúttal kellemes meglepetés ért, úgyhogy elégedett vagyok."

Ennyi haszna mindenképpen volt az esőáztatta edzésnapnak is: miután a hivatalos tesztelés mindvégig Barcelonában zajlott, a csapatok eddig pár filmforgatási naptól eltekintve ma próbálhatták ki először az autóikat egy másik pályán.

Kifog-e nagyokon az új időmérő?

Ahogy Ricciardo megemlítette, ha esős marad az idő (aminek az előrejelzések szerint kicsi a valószínűsége), a zavarosban halászva az egyébként technikai hátrányban lévő csapatok is beleszólhatnak a nagyok küzdelmébe. A Red Bull is közéjük sorolható, mert noha a tavalyi megbízhatósági nyűgjeiknek szerencsére nyoma sincs, a Renault motorja még mindig nem áll a Mercedesé vagy a Ferrarié szintjén. A teljesítménydeficit pedig a vizes pályán kevésbé jön ki.

A Red Bullnak jól jöhet az esőForrás: Getty Images / Red Bull Content Pool/Lars Baron

Ezúttal azonban nemcsak az időjárás, hanem akár az új időmérő (ezt itt magyaráztuk el) is boríthatja a papírformát. A rendszer lényege, hogy Q1, a Q2 és a Q3 utolsó kilenc percében 90 másodpercenként kiesik, aki az addig elért legjobb körideje alapján az utolsó helyen áll. Bár a leggyorsabbak továbbra is megtehetik majd, hogy az etap elején futnak egy jó kört, aztán visszatérnek a garázsba,

az első percekben akár ők is a sűrű forgalom áldozatául eshetnek.

A Ferrarit irányító Maurizio Arrivabene azt mondta, a Ferrari ugyan nincs a változások ellen, de az új kvalifikáció bevezetését nem kellett volna elsietni. „Egyelőre csak az tűnik biztosnak, hogy a holnapi időmérő elején akkora tumultus fog kialakulni a pályán, mint egy szupermarket pénztáránál. Mindenki azonnal ki akar majd menni" – jegyezte meg.

A legfőbb kockázatnak mégsem ez, hanem az időzítés ígérkezik. Az etapok leintését kivéve ugyanis az aktuális utolsó helyezett pontosan akkor esik ki, amikor letelik a másfél perc;

hiába fejezne be egy sokkal jobb kört mondjuk 2 másodperc múlva, az már nem fog számítani.

Ha pedig valamilyen incidens miatt épp a kör befejezése előtt szakítják meg az időmérőt piros zászlóval, a stopper megáll ugyan, de az újraindítás után a felvezető körrel együtt senkinek nem lesz ideje megtenni egy újabb mért kört a következő másfél perces határig, tehát az aktuális utolsó helyezettnek búcsúznia kell. Sőt a hosszabb pályákon még a kettővel utána következő másfél perc leteltéig is necces lehet visszatérni a pályára, és befejezni egy mért kört.

Aki ennek esik áldozatul, annak sem adnak kegyelmet.

Ez szimpla pech"

– mondta az FIA versenyigazgatója, Charlie Whiting. „A korábbi rendszerekhez képest az a fő különbség, hogy az idő leteltéig végezni kell a körrel."

Azt ígérik, a FOM az időmérő monitoron be fogja szürkíteni a már kiesettek nevét, hogy a tévéből is könnyű legyen követni, ki van még versenyben.

Zűrzavart okozhat a rádiózási tilalom is

Persze az új időmérő célja elsősorban éppen az, hogy megkeverje a rajtrácsot, vagyis akkor lesz sikeres, ha a nagyok közül is belebuknak páran. Az FIA ugyanakkor állított nekik egy másik csapdát is, mégpedig a rádiózás korlátozása révén, amely megakadályozza, hogy a mérnökök a bokszból távirányítsák a versenyzőket, minden apró-cseprő kérdésben tanácsot adva nekik.

Már tavaly is létezett egy feketelista a menet közbeni kommunikációra vonatkozóan; a legfőbb eltérés az, hogy

most nem a tiltott, hanem az engedélyezett üzenetek listáját adták meg.

A legutóbbi szigorításban (a teljes lista itt olvasható) például már azt is kikötötték, hogy sem a következő kerékcsere időpontját, sem a gumiválasztást nem lehet előre egyeztetni a versenyzőkkel.

Ezt a csapatok az elsőre kézenfekvőnek tűnő trükkökkel sem kerülhetik meg. A tilalom a pitboardokra is ugyanúgy vonatkozik, mint a rádióra,

a kormánykijelzőre pedig nem lehetséges szöveges üzeneteket küldeni,

mert a megjelenített tartalmat a szabványos vezérlőelektronika, a SECU határozza meg, és az a bokszból az autó felé irányuló adatforgalmat eleve nem tesz lehetővé. Maradnak tehát a kódolt üzenetek, Whiting azonban azt ígéri, azokat is megpróbálják kiszűrni.

Habár Jenson Button attól tart, az FIA nem lesz képes végighallgatni a teljes rádióforgalmat, Whiting szerint ez nem okoz majd problémát nekik. „A versenyirányításban lesz négy ember, aki fejenként három pilóta rádiózását figyeli" – magyarázta. „Plusz négy-öt szoftvermérnök, akik két-három versenyző üzeneteit követik majd nyomon. Ez elég egyszerű feladat, az igazat megvallva nem vészesen nagy a rádióforgalom."

A Red Bull főnöke, Christian Horner úgy véli, inkább a csapatok belső rádióját kellene nyilvánossá tenni, mert azon rendszerint „sokkal érdekfeszítőbb" társalgás zajlik, mint a boksz és az autók között. Horner aggódik amiatt, hogy a tilalom megfosztja a nyilvánosságot a „szórakoztató" rádióüzenetektől is. „Szerintem elképesztő, hogy ezek a srácok akkora tempó mellett, a csata hevében is képesek kommunikálni" – tette hozzá.

Whiting azonban mindenkit előre megnyugtatott, hogy a félelem alaptalan, mert

a versenyzők továbbra is azt mondanak, amit akarnak.

„A korlátozás rájuk nem vonatkozik, csak arra, amit a csapatuk üzen nekik" – mutatott rá. „A szaftos megjegyzésekről nem maradunk le. Ha valaki hülyeséget csinál a pályán, a vetélytársa nyugodtan idiótának nevezheti őt a rádióban."

Az viszont nem kizárt, hogy – mivel szinte mindent előre memorizálniuk kell – az Ausztrál Nagydíjon néhányan az új rendszer áldozatául esnek, például elfelejtenek bemenni időben a bokszba, elszámítják magukat a stratégiával, túl sok üzemanyagot használnak el, ezért a verseny végére drasztikusan lassítaniuk kell, vagy nem jönnek rá, milyen beállítással oldhatják meg a felmerülő műszaki problémákat.

Sebaj; a cél úgyis az, hogy a végeredmény ne legyen olyan kiszámítható, mint eddig. Ha ez összejön, a szabálymódosításokat máris sikerként könyvelhetjük el.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!