Társoldalunk:
Hírlevél

Alonso: Az időmérő érthető volt, erre megváltoztattuk

2016.03.15. 14:43

A kétszeres bajnok szerint a csapatok tehetséges mérnökei gyorsan kiismerik majd magukat az új időmérő rendszerben, inkább azt tartja kérdésesnek, hogy a közönség megszereti-e az új formátumot.

Néhány héttel a szezonkezdet előtt radikálisan felborították az időmérő rendszerét az F1-ben: szombat délutánonként továbbra is három szakaszra bontva, kieséses rendszerben dőlnek majd el a rajthelyek, de az idei szezontól már nem a harmadok végén, hanem folyamatosan, a székfoglaló nevű játékhoz hasonlóan búcsúznak majd a versenyzők egymás után. A McLaren pilótája, Fernando Alonso szerint a szándék ellenére az új rendszer nem borítja majd fel az eredményeket.

„Nagyon sok tehetséges és okos emberünk van, ők tökéletesen megértik majd az új szabályokat, és minden csapat ugyanúgy cselekszik majd” – mondta Alonso nemrég Bakuban, ahol az idén bemutatkozó utcai pálya helyszínét tekintette meg. „Lesz egy kiforrott matematikai formula, ami a legjobb eredményre vezet, szóval nem hiszem, hogy időre lesz szükség az alkalmazkodáshoz.”

Alonso sem érti, hogy miért van szükség új időmérőreForrás: AFP/Tofik Babayev

Alonso kijelentette, a versenyzők szemszögéből sem kell változtatniuk a hozzáállásukon: „Nagyon gyors köröket fogunk futni, amikor eljön az ideje” – közölte. Az új rendszert több versenyző, köztük Sebastian Vettel is bírálta, ő elsősorban azt kérte számon a szabályalkotókon, hogy nem feltétlenül a legkiválóbb versenyző és csapat éri majd el a legjobb eredményeket. Alonsót elsősorban a közönség reakciója foglalkoztatja.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

„Kívülről ezt egy kicsit nehezebb lesz követni, mert eltart majd néhány versenyig, mire (a nézők) megértik a rendszert” – vélte. „Szerintem nem volt szükséges változtatni. A Forma-1 néha nagyon bonyolult, és külső szemlélők számára nehezen érthető. Az eddigi időmérő nagyon könnyen átlátható volt, erre megváltoztattuk. Meglátjuk, hogy az emberek hozzászoknak-e.”

Nem lesz gond, a versenyzők megszokják az új szabályokat, mondja PérezForrás: AFP/Jose Jordan

Sergio Pérez, a Force India versenyzője „furcsának” nevezte, hogy az új rendszerrel kapcsolatban a versenyzők véleményét csak akkor kérték ki, amikor a döntés már megszületett, hogy bevezetik azt, de ő is úgy vélte, hogy az első időmérő után már nem fog gondot okozni a csapatoknak a sikeres részvétel. A mexikói pilóta a Motorsport.com-nak elmondta, elsősorban a rádiótilalom miatt számít nehézségekre a szezon kezdetén.

„Versenyzőként hibázhatunk, ha nem koncentrálunk, és nem vagyunk tisztában azzal, hogy mit is csinálunk” – ismerte el azzal kapcsolatban, hogy az idei szezontól már önállóan kell boldogulniuk az autó üzemeltetése terén. A mezőny a világ legjobb versenyzőiből áll, szóval szerintem ritkán lesz gond, de az első verseny mindenkinek kalandos lesz” – mondta Pérez, aki elsősorban a rajtnál a kuplungbeállítás esetén számít hibára a pilóták részéről.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!