Társoldalunk:
Hírlevél

Lelépett a Sauber technikai igazgatója

2016.03.15. 13:04

Mark Smith fél év után döntött úgy, hogy hazatér az Egyesült Királyságba. A Sauber megsínyli az év eleji pénztelenséget.

Alig több, mint fél év után távozik a Sauber technikai igazgatója, Mark Smith. A brit mérnök korábban a Red Bull és a Caterham alkalmazásában is állt, tavaly júliusban szegődött a svájci istálló szolgálatába. A Sauber szűkszavú közleménye szerint Smith családi okok miatt úgy döntött, visszatér az Egyesült Királyságba”

Bár a közlemény erre természetesen nem tér ki, a kialakult helyzetet valószínűleg az okozta, hogy a Sauber csak késve fizette ki alkalmazottai februári bérét. Monisha Kaltenborn viszont azt ígérte, hogy márciusban már nem lesznek likviditási gondjaik, és a szezont is el tudják kezdeni a hétvégén, az Ausztrál Nagydíj helyszínén.

Mark Smith (középen) korábban a Caterham csapatát erősítetteForrás: Caterham F1 Team

„Nagyon sajnálom a történteket, és remélem, hogy senkit sem hoztunk nehéz helyzetbe” – nyilatkozta a csapatfőnök a svájci Sonntagsblick című lapnak. „A márciusi fizetéseknek időben meg kellene érkezniük” – folytatta feltételes módban, és elismerte, hogy a fizetésképtelenséget az „erőfeszítéseink okozták, hogy az autót a rajtvonalhoz tudjuk állítani.”

Nem indul könnyen az év a SaubernélForrás: NurPhoto/Joan Valls/NurPhoto/Joan Valls

Kaltenborn „hihetetlenül nehéznek” nevezte a szponzorkeresést, és rámutatott, hogy még olyan csapatok is főtámogatót keresnek, mint a McLaren.” Ezúttal sem hagyta ki az alkalmat, hogy az F1 pénzügyi és szabályalkotási folyamatait bírálja, szerinte műszaki szempontból az autók egyre bonyolultabbak és drágábbak, „aztán ott van az üzleti oldal is.”

A Sauber csapatfőnöke a tavalyi szezonra nem kevesebb, mint hat versenyzőt szerződtetett, egy évvel ezelőtt ebből lett is baja bőven. A svájci istálló később előleget kért Bernie Ecclestone-tól a jogdíjbevételek kifizetésével kapcsolatban, és a Force Indiával közösen panaszt is tettek az EU-nál az F1 ügymenetével kapcsolatban. Az idén a Sauber volt az egyetlen csapat, ami nem készült el az első tesztre az autójával, és a februári béreket is csak késve tudták átutalni a dolgozóiknak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!