Vágólapra másolva!
A Mercedes párosának egykori gokartos főnöke, Dino Chiesa már tinédzserként testközelből látta összecsapni őket. Most részletesen mesélt a rivalizálásuk kezdeteiről.

Lewis Hamilton és Nico Rosberg csatája az elmúlt három szezon során az F1 központi témája lett. Rosberg a Mercedes jelenlegi istállójának megalakulása, 2010 óta tagja a csapatnak, Hamilton pedig 2012 végén csatlakozott hozzá, elhagyva a McLaren-Mercedest. Kettejük egymással és a csillagos márkával való kapcsolata viszont már lassan két évtizedre nyúlik vissza, hiszen

2000-ben a Mercedes-Benz és a McLaren együttműködését fedő Team MBM gokartcsapatnál találkoztak először.

A csapatot „másodállásban” a CRG gokartgyártó gyári istállóját működtető Dino Chiesa hozta létre, miután a mai Mercedes-AMG akkori elnöke, Domingos Piedade bemutatta neki a korábbi F1-es világbajnokot, Keke Rosberget.

Rosberg és Hamilton 2000-ben a gokart világbajnokság bragai futamán, a Team MBM színeiben Forrás: DPPI media/Jacky Foulatier

Rosberg egyben Mika Häkkinen menedzsere is volt, így jó kapcsolatot épített ki a McLaren-Mercedesszel. A finn expilóta 1999 végén meggyőzte Chiesát, hogy indítson egy külön csapatot fia, a ’98-tól már a CRG-nél versenyző Nico, valamint a McLaren által felkarolt Hamilton számára.

Chiesa a Motorsport.com-nak interjút adva elismerte, előzőleg nem igazán ismerte Hamiltont, mert a brit azelőtt csupán a szigetországban versenyzett.

– jelentette ki Hamiltonról. „Nem okozott gondot neki, hogy bármilyen pályán, bármilyen felszereléssel felvegye a tempót. Néha nem az övé volt a legjobb csomag, ezért volt két tized hátránya, de így is ő nyerte a futamot.”

Teljesen más családi háttérrel rendelkeztek, de fiatalon jól kijöttek egymással, és a szüleik is összetartottak Forrás: DPPI media/Dppi

Hamilton és Rosberg manapság olykor személyeskedésig jutó párharca közismert az F1-et követők körében. A brit korábban azt mondta, azért sikeresebb csapattársánál, mert szülei kevésbé voltak tehetősek, ezért neki jobban kellett akarnia a győzelmet a Monacóban felnőtt Rosberghez képest, és azt is a fejéhez vágta, hogy nem is igazán német.

Mindketten kijelentették, hogy bár közel laknak egymáshoz, a magánéletükben nem találkoznak, és már nem barátok. Chiesa ezt a múltjuk alapján nehezen tudja elképzelni.

„Nico Monacóban nőtt fel, nem volt normális élete, és túl sok barátja sem” – emlékezett vissza Chiesa. „Hétvégente a versenypályán jól érezte magát Lewisszal, aki Stevenage külvárosából származott, és élvezte az életet.

– mondta az olasz, aki hangsúlyozta, hogy Rosberget nem szédítette meg a jómód, soha nem érdekelte a pénz, és a családi háttere ellenére végig mindkét lábbal a földön járt.

Rosberg az időmérőkön, Hamilton a versenyeken volt jobb

Chiesa szerint Hamilton állításaival ellentétben nagyon koncentráltan képes megdolgozni a sikerért. Ami a britet illeti,

A versenyhétvégéken kívül egy kicsit őrült, érzelmes srác, de a péntek reggeli szabadedzés kezdetétől vasárnap, a kockás zászló megpillantásáig igazi profi, egyszerűen nem követ el hibát” – vélte Chiesa. „Olyan, mintha péntektől vasárnapig bekapcsolna, aztán vasárnap estétől folytatja a bulizást a következő versenyig. A feladatát azonban mindig elvégzi.”

Rosberg és Hamilton fotózkodik a Daimler topmenedzserei kötelékében Häkkinen utolsó 2001-es McLaren-Mercedese előtt 2016 márciusában Forrás: AFP/Thomas Kienzle

Chiesa szerint Rosbergnek mindent tökéletesen kell csinálnia, hogy legyőzze Hamiltont, de ezt nem tartja lehetetlennek. Rámutatott, hogy teljesen más hozzáállással versenyeznek. „A gokartos időkben talán 30 futamot húztak le együtt, és ebből Nico 20:10-re, vagy talán még jobban, 22:8-ra legyőzte Lewist az időmérőkön. Lewis viszont több versenyt nyert. Ő agresszívabb, mindent vagy semmit alapon vezet,

– mondta az egykori csapatfőnök, aki úgy látja, a két pilóta tökéletes párost alkot a Mercedes szempontjából.

Hamilton tavaly simán megnyerte a bajnokságot, utána viszont Rosberg zsinórban háromszor nyert - gokartos főnökük szerint ez jellemző rájuk Forrás: AFP

„Lewis rögtön felállítja a mércét. Nico kicsit később ér oda, viszont rengeteget dolgozik azért, hogy rájöjjön, ki lehet-e tolni még jobban a határokat.

Rengeteg versenyt nyertünk, mert két remek pilótánk volt, akik együtt erősebbek voltak, mint külön-külön lettek volna” – szögezte le Chiesa, aki nem hiszi, hogy a két gladiátor személyes kapcsolata valóban megromlott volna.

Gyakran úgy tűnik, hogy fasírtban vannak, de az együttműködésük mégis sikeres Forrás: AFP

„2000 óta, tizenöt éve ugyanabban a közegben léteznek, ugyanazt az életet élik, így nehéz egymással igazán szemben állni. Nem lehetnek ellenségek” – közölte volt csapatfőnökük, aki szerint a fiatalok szülei is mindig összetartók voltak, ugyanabban a szállodában laktak, és együtt is utaztak. „Lewis és Nico közös szobában aludt, ezért is gondolom, hogy még mindig barátok.

Chiesa felelevenített egy történetet is, amikor a két tinédzser kissé túlzásba vitte a bulizást Oscherslebenben, miután Hamilton már megnyerte a bajnokságot, és kishíján szétverték a hotelszobájukat. Még az ágybetétjeik is az ablakon távoztak, ezért az olasz csapatfőnöknek kellett rendet tennie. „Az éjszaka közepén hívtak fel a recepciós fiúk, és el kellett titkolnom ezt az egészet a szüleik elől, mert ha tudták volna, biztosan kinyírtak volna” – viccelt az olasz menedzser.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!