Vágólapra másolva!
Azt ígérik, az idén lazítanak a fegyelmen, nem szólnak bele annyira a küzdelmükbe, mint az előző években.

Noha a Mercedes főnöke, Toto Wolff a télen még azt is kilátásba helyezte, hogy szétrobbantják a pilótapárost, ha képtelenek civilizáltabb mederbe terelni a rivalizálásukat, most azt ígéri, éppenséggel enyhíteni fognak az eddigi szigoron,

szabadabban hagyják majd küzdeni egymással Lewis Hamiltont és Nico Rosberget.

Wolff a Motorsport.com szerint egy stuttgarti sajtóeseményen célzott rá, hogy miután zsinórban kétszer behúzták a vb-címeket, megengedhetik maguknak, hogy kicsit lazítsanak a gyeplőn. Elismerte, hogy a versenyzőikre eddig szükségből rákényszerített keretrendszer – mindenekelőtt a ragaszkodás az egyforma stratégiához – „hol bevált, hol nem", de azt állította, a Mercedes vezérkara sokat tanult a történtekből.

Hamilton és Rosberg rivalizálása az idén még intenzívebbé válhat Forrás: AFP/Samuel Kubani

„Nico és Lewis már eltöltött néhány évet egymás oldalán, ez a felállás elég jól működik" – vélte Wolff. „Tartozunk nekik és az F1-nek annyival, hogy most egyszerűen hagyjuk őket versenyezni egymással. Így a csapat számára egy kicsit rázósabb lesz néha, de mindenképpen szükség van rá."

Wolff nem tart attól, hogy Hamilton és Rosberg szabadabb rivalizálása miatt a Mercedes sebezhetővé válik a Ferrarival szemben. Szerinte az új rádiótilalom, melynek értelmében

egyébként sem lehet olyan részletesen instruálni a bokszból a versenyzőket, mint eddig,

eleve megköti a csapatok kezét.

„A szabályok a segítségünkre vannak, hiszen a mérnökök kevésbé szólhatnak majd bele, a pilóták mit csináljanak az autójukkal. Nem adhatnak annyi útmutatást a stratégiával, az optimális gumihasználattal és a vezetéssel kapcsolatban sem, mint eddig" – mutatott rá Wolff.

„Ez az egész sport szempontjából előnyös. Növeli a nyomást a versenyzőkön, nagyobb erőfeszítést követel tőlük. A mi feladatunk az, hogy az új szabályok hatályba lépésével párhuzamosan kicsit a háttérbe húzódjunk."

A Mercedes párosának viszálykodása az elmúlt két évben többször is elfajult, mindenekelőtt a 2014-es Monacói Nagydíj után, amikor Hamilton úgy érezte, Rosberg szándékosan csúszott ki az időmérőn, hogy akadályozza őt, illetve a pár hónappal későbbi, Spában történt ütközésük miatt.

A két csapattárs már a jövő hétvégi melbourne-i idénynyitóra egymástól eltérően választott gumikat, már ez is azt vetítheti előre, hogy a versenyen nem feltétlenül fognak egyformán taktikázni.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!