Vágólapra másolva!
A világbajnoki címvédő új modellje egy filmforgatásnak álcázott zártkörű bejáratáson léphet először pályára, egy héttel a hivatalos tesztek előtt.

A tavalyi évhez hasonlóan egy zártkörű, filmforgatásnak álcázott bejáratáson vethetik be először a Mercedes új autóját, értesült a Marca című spanyol lap. Úgy tudják, erre a csapat főhadiszállásától nem messze található Silverstone-ban kerül majd sor egy héttel az első hivatalos barcelonai teszt előtt, 2016. február 15-én. A forgatásra évente két napot használhatnak el a csapatok, egyenként maximum 50 kilométeres futásteljesítménnyel, kizárólag speciális demógumikon.

A valódi, promóciós célú felhasználás mellett így igazából csak bejáratásra vagy rajtprogramok gyakorlására alkalmasak ezek a napok, de az utóbbi két év világbajnok istállójának így is kapóra jön a szabály, hiszen így értékes időt nyerhetnek Barcelonában, amit már az autó finomhangolására is szánhatnak. A Marca szerint ezúttal Nico Rosberg próbálhatja ki elsőként az új modellt, amelyet a Mercedes hagyományai szerint valószínűleg W07 Hybridnek keresztelnek el.

A spanyolok szerint Rosberg teheti meg az első kilométereket a Mercedesszel Forrás: AFP

Az Ezüstnyilak a 2014-ben életbe lépett szabályváltozások óta magasan a mezőny fölé nőttek, leginkább az erőforrásuk hatékonyságának köszönhetően, de a karosszéria terén is a legjobbak között vannak. Az elmúlt két szezon során általában csak alkalomszerű műszaki hibák vagy a versenyzők acsarkodása miatt maradtak le futamgyőzelmekről, az elmúlt 38 futamból mindössze hármat vesztettek el a Red Bull, valamint hármat a Ferrari ellen.

Ez viszont nem jelent automatikus garanciát az idei sikerre, hiszen a valós erőviszonyok csak a pályán derülnek majd ki a tesztek során. „Még én sem láttam” – ismerte el Paddy Lowe, a Mercedes technikai ügyekért felelős csapatfőnöke az új autóról. „Ez az F1-es csapatok működésének egyik csodája. Januárban és februárban még nincs semmi, aztán hopp, két nap alatt hirtelen elkezd összeállni az autó.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!