Eldőlt az év közbeni F1-es tesztek helyszíne

Forma-1, Danyiil Kvjat, Red Bull Racing, Red Bull Racing, Brit Nagydíj, Silverstone
NORTHAMPTON, ENGLAND - JULY 03: Daniil Kvyat of Russia and Infiniti Red Bull Racing drives during practice for the Formula One Grand Prix of Great Britain at Silverstone Circuit on July 3, 2015 in Northampton, England. (Photo by Clive Mason/Getty Images) // Getty Images/Red Bull Content Pool // P-20150703-00201 // Usage for editorial use only // Please go to www.redbullcontentpool.com for further information. //
Vágólapra másolva!
Közvetlenül a Spanyol és a Brit Nagydíj után lépnének pályára a csapatok. 2016-ban is csak kétszer tesztelhetnek a szezon közben.

Az idén a Spanyol és a Brit Nagydíj utáni kedden-szerdán fogják megrendezni a Forma-1 két, szezon közbeni tesztjét, tudta meg az Autosport. „A rendezvény igazgatónk jelenleg egyeztet a Forma-1-gyel és a csapatokkal, hogy véglegesítsék a teszt részleteit, amely közvetlenül a Brit Nagydíj utáni héten zajlana. Szeretnénk, ha ez nyilvános lenne a közönség számára, de ez is az F1 jóváhagyásától függ” – mondta a Motorsport.com-nak Katie Tyler, Silverstone marketing és kommunikációs vezetője.

A csapatok július 12-13-án léphetnek pályára az egykori katonai repülőtéren. Az első teszt minden bizonnyal május 17-18-án, Barcelonában lesz, a Sportszabályzat ugyanis kiköti, hogy a szezon közbeni gyakorlásnak mindig az előző verseny helyszínén kell zajlania, és legfeljebb 36 órával később kell kezdődnie. A Catalunya Circuit bejáratott teszthelyszín, az előszezon során is ellátogatnak oda a csapatok, az ott gyűjtött adatokat gyakran használják referenciának.

Silverstone a brit csapatok hazai pályája Forrás: 2015 Getty Images/Clive Mason

Tavaly Ausztriában, a Red Bull Ringen maradt a mezőny, de az egyik napot elmosta az eső, ráadásul az idén ezt már nem tehetik meg, mert az Osztrák Nagydíj után rögtön csomagolniuk kell, hogy odaérjenek az Egyesült Királyságba, a Brit Nagydíjra. A többi európai helyszín nem merült fel lehetőségként.

A szabályok a csapatok egyetértése esetén megengednék, hogy Európán kívül teszteljenek, és fel is merült, hogy az egyik szezon közbeni tesztet inkább az idényzáró után ejtsék meg Abu-Dzabiban, ahol korábban fiatal versenyzőknek adtak bemutatkozási lehetőséget, tavaly pedig gumitesztet végeztek. Mivel a lehetőséget – Bahreinhez hasonlóan – elvetették, várhatóan az idén is a Pirelli használja majd ki az alkalmat a 2017-es abroncsok kipróbálására.

A 2016-os F1 tesztnaptár

  • 2016. január 25-26., Paul Ricard (Pirelli esőgumi-teszt, csak a Ferrari, a Red Bull és a McLaren részvételével)
  • 2016. február 22-25., Barcelona
  • 2016. március 1-4., Barcelona
  • 2016. május 17-18., Barcelona
  • 2016. július 12-13., Silverstone
  • 2016. november 29., Abu-Dzabi (Pirelli gumiteszt, egyelőre nincs megerősítve)

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!