Vágólapra másolva!
Horner szerint a németek győzelmi szériája valóban elüldözi a szurkolókat, Vettel bajnoki címeinek nem volt ennyire negatív hatása.  Úgy véli, szabályváltozásokkal kell csökkenteni a különbségeket.

A Mercedes és Lewis Hamilton zsinórban a második világbajnoki címüket nyerték 2015-ben, amivel Christian Horner szerint többet ártanak a Forma-1-nek, mint a Red Bull a 2010 és 2013 közötti győzelmi sorozatával. A csapatfőnök szerint a Red Bullnak soha nem volt akkora fölénye, mint most a Mercedesnek, a németek sorozatos sikerei pedig már a nézőket is elüldözik a képernyő elől.

„A kiszámítható eredmények és a zsinórban elért sikerek minden sportot nehéz helyzetbe hoznak" – nyilatkozta Horner. „Ezzel minket is megvádoltak, de a mi sikereink miatt a sportág jövője nem került veszélybe. Amikor bajnokok lettünk, kétszer is az utolsó futamon dőlt el a cím sorsa, és soha nem végeztünk a tabella első és második helyén."

A Mercedes tavaly és idén is a mezőny előtt járt Forrás: AFP

Horner szerint sürgős változásokra van szükség a Forma-1-ben, ha nem akarnak még több nézőt elveszíteni. „Ha kiszámíthatóak a versenyek, akkor elkerülhetetlen, hogy a nézők elforduljanak a sporttól" – mondta. „Szerintem senki nem akarja azt látni, hogy Fernando Alonso csak részt vesz a versenyeken. Azt akarjuk, hogy az élen küzdhessen, ahogy Daniel Ricciardo is. Sebastian Vettelt is úgy akarjuk látni, hogy Lewis Hamilton és Nico Rosberg ellen harcol."

A csapatfőnök úgy véli, az istállóktól „nem lehet elvárni", hogy a stabil szabályok mellett egyhamar utolérjék a Mercedest, ezért az FIA elnökének, Jean Todtnak és Bernie Ecclestone-nak új előírásokkal kell kiegyenlítettebbé tenniük a küzdelmet. „Néhány problémát muszáj megoldanunk. Ez rendkívül fontos, ezért a kereskedelmi jogok tulajdonosától és a szövetségtől is azt várjuk, hogy jelöljön ki egy utat a jövőre nézve – olyan megoldást kell találnunk, ami a rajongók érdekeit és kívánságait veszi figyelembe."

„A Forma-1 nem létezne a szurkolók nélkül, hiszen egy szórakoztató show-ról van szó. Rajongók és nézők széles körében kell népszerűvé válnunk" – jelentette ki Horner, aki szerint jövőre még nincs remény a változásra. „A szabályok hihetetlenül stabilak, és a Mercedes előnye óriási, ezért kétségkívül folytatódik az uralmuk."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!