Vágólapra másolva!
Boullier szerint csak azoknak a csapatoknak kellene az F1-ben versenyezniük, akik megengedhetik maguknak. Ha mindenki szabadon költekezhetne, az élen zajló küzdelem is szorosabb lenne.

Az elmúlt években számos szabályváltozást azzal a céllal vezettek be, hogy lejjebb szorítsák a költségeket, és ezzel biztosítsák a kisebb csapatok túlélését. A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) továbbra is dolgozik a megfelelő megoldáson, 2017-ben például a jelenlegieknél olcsóbb motorokat szeretnének bevezetni.

A McLaren sportigazgatója, Eric Boullier azonban úgy véli, az FIA feleslegesen próbálkozik, hiszen a kisebb istállók helyzete az elmúlt években sem javult, és a költségcsökkentéssel csak az élcsapatok fejlődését korlátozzák.

„Egyetértek Bernie (Ecclestone) véleményével: aki nem engedheti meg magának, ne jöjjön" – nyilatkozta Boullier a Motorsport.com-nak. „Aki pedig megengedheti magának, azt hadd csinálja azt, amit akar."

A McLaren több pénzt szeretne költeni Forrás: Honda

Boullier szerint valóban szükség van bizonyos szabályokra, amelyek kordában tartják a csapatok kiadásait, de szerinte nem kellene ennyire erőltetni a költségcsökkentést. „Ha valaki az F1-be akar jönni, akkor rendelkezzen a szükséges forrásokkal. A gyártók megengedhetik maguknak, hogy itt versenyezzenek" – mondta. „Kik azok, akik küszködnek az F1-ben? A mezőny hátsó felében lévő csapatok. De az a baj, hogy most a nagyobb istállóknak ártunk, miközben a kiscsapatok semmit nem tudnak spórolni. Ez a helyzet mindenki számára ártalmas."

A sportigazgató szerint az élmezőnyben is szorosabb lenne a küzdelem, ha a gyártók szabadon költekezhetnének, a jelenlegi szabályok mellett ugyanis nagyon nehéz utolérni az elmúlt két szezont uraló Mercedest. „Ha valaki az összes ajtóját aranyból szeretné elkészíttetni, hadd csinálja" – vélekedett Boullier. „Ha képesek vagyunk szabályokat hozni, és a stabilitásra törekszünk, nem lesz gond. Ha így tennénk, ugyanolyan szoros lehetne a mezőny, mint 2012-ben vagy 2013-ban."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!