Vágólapra másolva!
Ron Dennist nem bosszantotta fel, hogy a kétszeres bajnok Brazíliában kifigurázta a McLarent a műszaki hibák miatt. Úgy véli, a spanyolra remek évek várnak a wokingi istállónál.

Minden várakozást alulmúlt az idén újjáalakuló McLaren-Honda együttműködés, nagyrészt a japán gyártó erőforrásának kiforratlansága miatt, ami a wokingi istálló teljes esélytelenségéhez vezetett. Jenson Button és Fernando Alonso mindössze a gyakorlatilag tavalyi autóval résztvevő Manort tudta megelőzni a konstruktőri világbajnokságban, és Ron Dennis, a McLaren csoport elnöke sem tagadta, hogy akadtak mélypontjaik 2015-ben.

„Bizonyos nagydíjakon a versenyképességünk (alacsony) szintjét elég nehéz volt bírni gyomorral” – idézte az F1.com. „Spa és Monza ugrik be elsőként, de a gyenge megbízhatóságunk sem segített. Éjt nappallá téve dolgozunk, hogy ezen javítsunk. Hogy úgy mondjam, ha a tél folyamán szombatonként vagy vasárnaponként ellátogatnak a McLaren Technology Centre-be, nem sok szabad parkolót fognak találni!”

Alonso pályafutása legrosszabb idényét futotta, de Dennis szerint a spanyol tudta, hogy mire vállalkozik Forrás: McLaren

A versenyzők sokáig próbáltak jó arcot vágni, és pozitívan hozzáállni a küszködéshez, de olykor náluk is elszakadt a cérna. A közvélemény elsősorban Alonsótól várt látványos kifakadásokat – ezek rádióüzenetek formájában meg is érkeztek -, de Button is hajlamos volt elkedvetlenedni. Olykor viszont – például Brazíliában – humorral is tudták kezelni a helyzetet: Alonso az időmérőn kiült napozni, majd Buttonnal a dobogóra is felálltak. Az előbbi még Dennis arcára is mosolyt csalt.

„Őszintén szólva, kacagtam én is” – mondta a brit üzletember, akit a közvélemény vonalasságáról ismer. „Móka nélkül a rengeteg befektetett munka fásulttá teszi az embert, egy kis humorral nincs semmi baj. Fernando pedig olyan keményen dolgozik, amilyen tehetséges, ez kétségtelen. Sokkal érettebb lett, mióta utoljára nálunk vezetett nyolc évvel ezelőtt, és most az egyik legtökéletesebb pilóta, akivel valaha volt szerencsém együttműködni.”

A spanyol 2007-ben sikeresebben kezdett a McLarennél, de gyorsan megromlott a viszonya a csapattal, és csupán egy szezont töltött velük Forrás: AFP/Bertrand Guay

Dennis szerint Alonsót az „energia”, a „lelkesedés”, a „szakértelem” és a „tapasztalat” szavakkal lehetne jellemezni, úgy véli, minden versenyzőnek ezeket kellene képviselni. Bár a szezonzárón maga Dennis vetette fel – majd bőszen tagadták -, hogy Alonso jövőre szabadságra mehet, a McLaren első embere kijelentette, a kétszeres bajnok összesen minimum három évig a wokingiaknál marad, és rámutatott, hogy a spanyolt nem érhette teljesen felkészületlenül a helyzet, amibe belekerült.

„Fernando szerződése három évre szól, nincs teljesítmény záradék, se semmi egyéb” – közölte. „Mindig is tudta, hogy 2015 tanulóév lesz. Azt is ugyanilyen jól tudja, hogy a Hondával közösen nagy lépéseket fogunk tenni, úgyhogy nyitott szemekkel érkezett hozzánk” – jelentette ki. „Nyilvánvalóan akadtak már 2015-nél jobb évei, de ő is tudatában van annak, hogy remek évek állnak előtte a McLaren-Hondával” – összegzett Dennis.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!