Vágólapra másolva!
Toto Wolff azt állítja, kezdenek rájönni, hogy Hamilton mitől esett vissza a szezon végén. Úgy véli, ennek elsősorban pszichológiai oka van. Szerinte éppen a versenyzőpárosuk a sikerük kulcsa.

A tavalyihoz hasonlóan sikeres, a pontok terén még eredményesebb évet zárt a Mercedes az F1-ben, hiszen Lewis Hamilton sikeresen megvédte világbajnoki címét, és Nico Rosberg eredményeinek is köszönhetően a konstruktőri elsőség sem forgott veszélyben. Ráadásul az idén úgy gyűjtöttek több pontot a tavalyinál, hogy dupla pontok már nem voltak érvényben az utolsó futamon. Hamilton viszont a szezon végén visszaesett Rosberg mögé, ami nyugtalanságot szült a csapatnál.

„Most már egy kicsit okosabbak vagyunk, de nem sokkal” – ismerte el Toto Wolff. „Szerintem a pszichológiának jelentős szerepe van. Lewis elérte a célját, bezsebelte a bajnoki címet, és kicsit kiengedett” – foglalta össze. „Ez persze talán csak tudat alatt volt így, és közben Nico teljesítményét sem akarom lebecsülni, hiszen nagyszerű volt. Látható, hogy két, ereje teljében levő versenyzőnk van a következő szezon előtt, ami a siker kulcsa, még akkor is, ha okoznak néhány ősz hajszálat.”

Wolff szerint az a jó, hogy pont egy van mindkettejükből Forrás: Daimler

Wolff az elmúlt hetek során többször is nyilvánosan pilótái tudtára adta, hogy ha nem tudnak együttműködni, a menedzsment változtathat a Mercedes versenyzői felállásán, de Hamilton és Rosberg szerint erre nincs szükség. Az osztrák csapatfőnök nem várja, hogy az egyik vagy a másik pilóta változzon meg jobban, és úgy véli, a két pilóta jól kiegészíti egymást.

„Ha két Hamiltonunk lenne, a csapat talán már szétesett volna, de két Nicóval sem lenne könnyebb dolgunk” – utalt arra Wolff, hogy mindkét pilótájuk határozott személyiség. „Kettejük kombinációja viszont elég erős. Ez az ideális helyzet, még akkor is, ha olykor megnehezítik az életünket. Ennek éppen az az oka, hogy annyira különböznek egymástól, egyedi megközelítéseik vannak. Ez segít minket a fejlődésben” – mondta.

Hamilton is elismeri, fejben leeresztett

Az év végi lassulásra reagálva Hamilton nemrég elmondta, több tényező miatt fordulhatott elő, hogy Szingapúr óta Rosberg jobban teljesített, és elismerte, hogy a csapattársa „kivételes” munkát végzett az időmérőkön. Hamilton szerint a német pilótának az autó módosításai is kedveztek, és hozzátette: „Nem engedtem ki, de tudat alatt talán nyugodtabb voltam.”

„Átoknak álcázott áldásként tekintek az utolsó három versenyre” – mondta a háromszoros világbajnok. „Ha megnyertem volna az utolsó három futamot, az elég tetemes mennyiségű győzelem lett volna egyetlen szezon alatt. Talán kicsit kevésbé felpörögve kezdtem volna a következő idényt. Most viszont nagyon eltökélt vagyok, és vágyok a sikerre, ez talán az eredményekből adódik. Bizonyos szempontból jó ez így.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!