Vágólapra másolva!
A finn azonban biztos benne, hogy egykori csapata képes lesz talpra állni. Szerinte nem meglepő, hogy nem lettek rögtön sikeresek a Hondával.

Mika Häkkinen 1993 és 2001 között versenyzett a McLarennél, 20 futamgyőzelem mellett két világbajnoki címet nyert a csapattal. A 2015-ös idényben azonban a McLaren a közelében sem járt a hasonló eredményeknek: a Manort megelőzve a konstruktőri bajnokság utolsó előtti helyén végeztek, és mindössze 27 pontot szereztek új motorszállító partnerükkel, a Hondával.

„Fájdalmas nézni őket, mert mindenki csak a kudarcukról beszél" – ismerte el Häkkinen, aki szerint nem kellene ilyen élesen bírálni a csapatot. „Ez pszichésen nagyon megterhelő. Szerintem akkor sincs vége a világnak, ha a McLarennek idén rossz idénye volt. Egy nagy csapatról van szó, ahol remek szakemberek dolgoznak. Biztos vagyok benne, hogy pozitív hozzáállással túljutnak a problémáikon, és újra sikeresek lesznek."

Häkkinen kétszeres bajnok volt a McLarennel Forrás: AFP

Häkkinen szerint nem lehet messzemenő következtetéseket levonni abból, hogy a McLaren és a Honda első közös éve sikertelen volt. „A McLarennek nincs vége – ez egy új kezdet a csapat számára. Egy új kapcsolatba kezdtek bele, leváltották a motorszállítójukat" – magyarázta. „Most vizsgázniuk kell abból, hogyan tudják együtt megoldani a problémáikat, és hogyan tudnak szembeszállni a kihívásokkal. Amikor az ember új dolgokat tanul, hibákat követ el, de ezek a hibák bölcsebbé és jobbá teszik."

A finn szerint a McLaren képes lesz hasznot húzni a múltban szerzett tapasztalataiból, és a hozzáállásuk miatt képesek lesznek visszatérni az élre. „Amikor ott versenyeztem, minden egyes részletet alaposan kielemeztek, és ez tette őket naggyá" – mondta.

„Biztos vagyok benne, hogy ezekkel a versenyzőkkel és a tapasztalatukkal tudják, mit kell tenniük. Amikor náluk voltam, akkor is évekbe telt, mire mindent kielemeztek, megértették a problémák eredetét, és rájöttek, mi kell a győzelemhez és a folyamatos javuláshoz. Amikor végre nyertünk, nyugodtak és összeszedettek voltunk, és magabiztosabbak voltunk, mint valaha."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!