Vágólapra másolva!
Vettel korábbi csapattársa és legfőbb ellenfele azt reméli, hogy a finn becsülettel vonulhat vissza, mert szerinte nincs sok esélye a négyszeres bajnok ellen.

Nagy lépésre szánta el magát Sebastian Vettel a 2014-es szezon végén, amikor elhagyta a Red Bullt, és a Ferrarinál Kimi Räikkönenhez csatlakozott. Sejteni lehetett, hogy ez sorsdöntő lesz mindkettejük számára, hiszen Vettel nem engedhette meg magának, hogy újra kikapjon egy csapattársától, ahogy ez Daniel Ricciardo ellen történt, és Räikkönennek sem fér bele hosszú távon, hogy Fernando Alonso után Vettel is tartósan legyőzze.

Vettel a 2014-es kudarcok után újjászületett a Ferrarinál, és ismét arra a versenyzőre emlékeztetett, aki 2010 és 2013 között zsinórban négy bajnoki címet nyert, néhány kivételtől eltekintve alig hagyva mozgásteret akkori csapattársa, Mark Webber számára. Az ausztrál úgy véli, Vettel a Ferrarit is a saját képére formálja, és a pályafutása végéhez közeledő Räikkönennek igen nehéz dolga lesz, ha tartani akarja vele a lépést.

Vettel és Räikkönen jól kijönnek egymással Forrás: © FERRARI MEDIA/© Foto Studio Colombo

„Szerintem Kimi is azon megy keresztül, mint amin én mentem” – mondta a Turun Sanomatnak. „Már túl van a pályafutása legjaván, közelebb jár a végéhez, ami mindannyiunkkal megtörténik egyszer. Én tudom, milyen nagy kihívást jelent, hogy az ember fenntartsa a motivációját, különösen az, hogy a teljesítményt befolyásoló összes apró részletre odafigyeljen. Ez nagy elvárás, és csak nehezebb lesz a Sebastianhez hasonló fiatalabb srácok ellen.”

Webber 2009-ben és 2010-ben még szoros csatát vívott Vettellel, aztán a csapattársa felülkerekedett rajta, bár az ausztrál úgy érezte, a pálya is lejtett neki a csapaton belül. Vettel 2014-ben nem volt formában, és balszerencsés is volt, így Ricciardo jobban szerepelt nála, de Räikkönennel az idén simán elbánt. „Nagyon tisztelem Kimit” – mondta Webber. „Kétségtelenül ő az egyik legjobb F1-es pilóta, akit valaha láthattunk. Csak azt remélem, hogy a csúcson tudja majd befejezni a pályafutását.”

A kétszeres világbajnok Mika Häkkinen szerint Räikkönennek a siker érdekében „először le kell győznie a csapattársát, mielőtt tovább léphet.” Ő az Ilta Sanomatnak nyilatkozva elmondta: „Amikor a csapatok elemzik a versenyzőket, nem csak a számokat és az eredményeket nézik meg, hanem a munkamorált, a csapatmunkát is figyelembe veszik. Érdekes lesz látni, hogyan szerepel jövőre” – mondta Häkkinen, akit Räikkönen váltott a McLarennél 2002-ben.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!