Vágólapra másolva!
Amióta megnyerte a világbajnokságot, az összes versenyen és időmérőn alulmaradt Rosberggel szemben. Toto Wolff szerint több tényező is közrejátszik ebben, de mindenképpen utánajárnak.

A 2015-ös idény legnagyobb részében az időmérőkön és a versenyeken is Lewis Hamilton teljesített jobban a Mercedes versenyzői közül. Az első tizenhárom nagydíjból mindössze egyszer fordult elő, hogy Nico Rosberg indulhatott jobb rajthelyről, a győzelmek tekintetében pedig 7-3 volt köztük az állás a brit javára. A Szingapúri Nagydíj óta viszont látható változás állt be a két versenyző formájában, ami először csak az időmérőkön, majd a futamokon is megmutatkozott: Rosberg zsinórban hat pole pozícióval zárta az idényt, és az utolsó három versenyt megnyerte.

Hamilton azóta nem tudott futamot nyerni, hogy az USA Nagydíjon bebiztosította a világbajnoki címet. Ő azonban korábbra teszi, és elsősorban a beállításokkal magyarázza a visszaesését, szerinte a Mercedes a gyengén sikerült Szingapúri Nagydíj után olyan módosításokat hajtott végre az autón, amelyek nem kedveztek neki. A csapat főnöke, Toto Wolff azonban úgy véli, "nem ez a legvalószínűbb oka" a két pilóta közötti erősorrend változásának.

A Mercedesnél sem ismerik Hamilton visszaesésének az okát Forrás: AFP/Tom Gandolfini

"Az igaz, hogy az autónkat folyamatosan fejlesztjük és javítjuk, és Szingapúr után is változtattunk rajta a hétvégén tanultak alapján" – utalt a Mercedes érthetetlen vergődésére a szűk utcai pályán. "Azt viszont nem tudom, hogy a módosítások segítettek Nicónak, vagy hátráltatták Lewist. Lehet, hogy ez is befolyásolta az eredményeket, de szerintem nem egyetlen tényezőről van szó."

Wolff ugyanakkor megerősítette, hogy a téli szünet első heteiben alaposan kivizsgálják majd, miért küszködhetett Hamilton az idény utolsó versenyein. "Sokat beszélnek arról, hogy Nico jobb formába lendült, vagy neki kedveztek az új fejlesztések. Az is felmerült, hogy Lewis esetleg nem hajtott olyan keményen, bár biztos nem tudatosan eresztett le" - magyarázta. "Nem tudom, mi történt, de a következő hetekben összeállítunk egy listát, és kielemezzük a helyzetet."

Hamilton korábban többször kijelentette, hogy az austini verseny után sem csökkent a motivációja, és Wolff szerint valóban nem látszik a munkáján, hogy leeresztett volna. "Még mindig nagyon keményen hajt - ugyanaz a srác maradt ugyanazzal a tehetséggel, és ugyanakkora erőfeszítéssel dolgozik."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!