Vágólapra másolva!
A Lotus botrányhőse elég tehetségesnek tartja magát a világbajnok felülmúlásához, csak szerinte még nem kapott elég jó autót ehhez. Úgy érzi, nem minden balesetéért ő a felelős.

Igazságtalannak tartja az őt érő folyamatos kritikákat Pastor Maldonado. A Lotus pilótáját nemrég Monisha Kaltenborn bírálta gyakori balesetei miatt, ő viszont úgy érzi, a közvélemény automatikusan őt hibáztatja, ha belekeveredik valamibe a pályán, holott véleménye szerint az ütközések „a játék részei” és másokkal is előfordulnak. Az egyszeres futamgyőztes kijelentette, a vezetési stílusa már a kezdetek óta ilyen.

„Mindig is tökös voltam, ha át kellett lépni a határokat. Mindig nagyon agresszíven vezettem, egész pályafutásom során” – nyilatkozta a Bild am Sonntagnak. „Amikor felveszem a sisakomat, olyan gyorsan megyek, ahogy csak tudok, sőt néha még gyorsabban is. Előfordul, hogy elkövetek hibákat, de a határok megtalálásához át kell lépni rajtuk. Ez már akkor is így volt, amikor az első gokartversenyemen indultam, párnával az ülésemben, hogy kilássak.”

Maldonado általában csak akkor láthatja Hamiltont a tükörben, ha lekörözik Forrás: Lotus F1 Team

Maldonado kijelentette, „mindig is fenegyerek voltam, mindent vagy semmit, ez a mottóm”, de elmondása szerint ettől nem romlott meg a kapcsolata a versenyzőtársaival. Úgy véli, Felipe Massával és Fernando Alonsóval jó barátságot ápol, és még Sergio Pérezzel is kijön, holott többször összeütköztek már. Maldonado szerint több barátja van a mezőnyben, „mint például Lewis Hamiltonnak”, akit azonos autóval legyőzhetőnek tart.

„Erre én is kíváncsi lennék” – mondta, amikor arról kérdezték, fel tudná-e venni a versenyt Hamiltonnal. „Sajnos egyelőre nem volt lehetőségem győztes autót vezetni, de úgy hiszem, hogy ha a Mercedesnél lennék, képes lennék tartani a lépést Lewisszal. Mindenképpen eléggé célratörő vagyok, és rendelkezek a szükséges küzdeni tudással. Azt is tudom, hogy megvan a tehetségem ahhoz, hogy legyőzhessem” – mondta a háromszoros világbajnokról.

Häkkinen másként látja

Nem értett egyet a venezuelai pilótával a korábbi kétszeres világbajnok, Mika Häkkinen. A Lotus és a McLaren egykori versenyzője az Ilta Sanomat című lapnak azt mondta, „ha egy versenyző nem tanul a hibáiból, keményebben kell megbüntetni.” A finn expilóta tudja, miről beszél, hiszen pályafutása korai szakaszában egy futamról el is tiltották balesetei miatt, de később elhagyta a hibáit, és Michael Schumacher első pályafutása során a német rekordbajnok legkomolyabb ellenfele lett.

„Nem úgy tűnik, hogy Maldonado tanulna a hibáiból” – folytatta Häkkinen. „Szerintem, amikor a többi pilóta küzd ellene, fogalmuk sincs, hogy mit fog tenni a következő pillanatban” – tette hozzá, ami azért árulkodó megjegyzés, mert a rutinos pilóták a keménység mellett bizonyos fokú kiszámíthatóságot is elvárnak az ellenfeleiktől. „Megértem, ha az ember az utolsó körökben a győzelemért hajt, de általában jobban kellene a józan eszére hagyatkoznia.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!