Vágólapra másolva!
Az újoncoknak rendezett vasárnapi teszten vezette először a 919-est. Érdekli a 24 órás verseny, de jövőre valószínűleg még nem tud indulni rajta.

A korábbi Forma-1-es pilóta, a jelenleg az IndyCarban versenyző Juan Pablo Montoya nem titkolja, hogy a jövőben szívesen indulna a világ egyik legrangosabb autóversenyén, a Le Mans-i 24 órás viadalon. A hosszútávú világbajnokság (WEC) idényzárója után ki is próbálhatta Bahreinben a Porsche hibrid prototípusát, amellyel a németek az idén a legendás 24 órás versenyt és a világbajnokságot is megnyerték.

Montoya bemutatkozása remekül sikerült, az élen végzett az elsősorban újoncok számára megrendezett teszten. A kolumbiai 1:40.861-es idővel zárta a napot, ez csak 1,2 másodperccel volt lassabb a pénteki időmérő leggyorsabb körénél, amelyet Timo Bernhard szintén egy Porschéval futott meg. A németek csapatfőnöke, Andreas Seidl ráadásul hozzátette, vasárnap nem voltak olyan kedvezőek a körülmények, mint a péntek esti időmérőn.

Montoya élvezte a tesztet a 919-es Porschével Forrás: DPPI media/Frederic Le Floc H

"Juan minden szempontból meggyőzött minket" - mondta Seidl. "Nagyon profin dolgozott, és rögtön felvette a ritmust, már az első mért köre is 1:45-ös volt."

Montoya is lelkesen nyilatkozott a teszt után, állítása szerint sokkal élvezetesebb volt vezetni az autót, mint amire számított. "Az első benyomásom róla az, hogy elképesztő" - mondta a Porsche 919-ről. "Nagyon jól szórakoztam: a motor rendkívül erős, az autó stabil."

"Sokkoló élmény volt, mert annyira jó, hogy bizonyos szempontból könnyű vezetni" - folytatta. "A kiszámíthatósága révén keményebben beletaposhatunk a gázba. A legnagyobb feladat az volt, hogy megtaláljam a határokat - gyors akartam lenni, de túlhajtani nem akartam az autót."

Még nincsenek terveik

Montoya elmondta, szívesen indulna Le Mans-ban, de erről a lehetőségről komolyan még nem tárgyalt a Porschéval. "Fritz Enzingert és Andreas Seidlt még a Forma-1-ből ismertem, nagyon örültem, amikor felajánlották, hogy vezethetem a 919-es hibridet" - mondta. "A jövővel kapcsolatban azonban nincsenek terveink, még nem is beszéltünk erről. Azért jöttem Bahreinbe, hogy jól szórakozzak, és keményen meghajtsam ezt az autót. Csodálatos élmény volt."

Montoyát elvileg már jövőre be tudná vetni a Porsche, hiszen a harmadik autójukban - amellyel csak a spái 6 órás versenyen és Le Mans-ban indulnak - felszabadul egy hely: az idei győztes Nico Hülkenberg valószínűleg nem tud visszatérni a 24 órás versenyre, mert azon a hétvégén rendezik a Forma-1 azerbajdzsáni versenyét is. Ettől függetlenül nem valószínű, hogy Montoya már a 2016-os versenyen ott lesz, hiszen az IndyCarban fut majd teljes idényt, a két széria versenyeit pedig nehezen tudná összeegyeztetni.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!